fallback

ЕС иска по-строги правила за защита на личните данни

Новите правила, с които ще бъде направен „ремонт“ на 15-годишното законодателство в областта, ще бъдат подготвени следващата година

10:15 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз иска да наложи по-строги правила за защита на личните данни, за да имат потребителите на интернет повече контрол върху начина, по който социални мрежи като Facebook или търсачките като Google използват личната им информация, предаде Ройтерс.

Новите правила, с които ще бъде направен „ремонт“ на 15-годишното законодателство в областта, ще бъдат подготвени следващата година след обществени допитвания, се посочва в изявление на Европейската комисия.

Комисията иска да даде повече правомощия на съответните власти за защита на личните данни в отделните страни членки на ЕС, да преработи правилата за личната информация в работата на полицията и да хармонизира законодателството в страните членки с цел да намали бюрокрацията.

Напоследък растат опасенията за неприкосновеността на личните данни във връзка с информацията, че Google, Facebook, Microsoft и Yahoo събират все повече информация за онлайн навиците на потребителите си, която може да се използва за привличане на рекламодатели.

По-рано тази седмица Великобритания обяви становището си, че от Google са нарушили британското законодателство, събирайки неволно, според твърденията на компанията, лична информация, докато са правени снимки за услугата на компанията Street View.

Италия, Франция, Германия, Испания и Канада също водят разследвания на компанията по въпроса. Щатските регулатори приключиха собственото си разследване миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 11.09.22 г.
fallback