fallback

Сърфирането в работно време е добре както за бизнеса, така и за работниците

Малко лично време помага на хората да починат по-бързо и да свършат работата си по-ефективно

10:51 | 28.10.10 г.

Разнообразяването извън служебните задължения е добре за работоспособността на служителите, а и за работата на фирмата. Снимка: Flickr

Влизането в социални мрежи като Facebook и Twitter по време на работа, както и слушането на музика онлайн или гледането на трейлъри, са сред най-продуктивните начини служителите да си почиват, показва ново проучване на университета в Мелбърн.

Търсенето на информация за хобита, четенето на новини онлайн, играенето на игри, както и проверяването на личната поща също действат добре на работещите, които по цял ден седят пред компютрите си.

Според Австралийското обединение на профсъюзите обаче, работодателите продължават да блокират голяма част от онлайн услугите, които работниците използват, в това число достъпа до личната поща, интернет банкирането, както и влизането в произволни страници в интернет, които не са част от работата на служителя.

Според резултатите от проучването съществува неяснота по въпроса до колко и кои сайтове трябва да са свободни за достъп от страна на служителите така, че да не се разсейват докато са на работа. Брент Коукър, лектор по маркетинг в университета в Мелбърн, който е провел изследването, казва, че хората, които прекарват по-малко от 20% от работното си време в мрежата, са с 9% по-продуктивни от останалите, които не се откъсват от работата си.

В изследването са участвали близо 300 души, които имат достъп до глобалната информационна мрежа.

„Забавленията са много по-ползотворни и полезни за хората от рутинните действия. За това е добре, когато се изморят, служителите да се занимават с откъсващи ги от работа занимания, които ги карат да релаксират, като малко игра на Mafia Wars, проверка на статусите на приятелите във Facebook или нещо друго, а след това – обратно на работа“, казва доктор Коукър.

Хората се нуждаят от тези почивки. Имат нужда от малко „изключване“ така, че когато се върнат обратно на работа, мозъкът им да е отпочинал и да може да работи на пълни обороти.

Човек с отпочинало съзнание може да свърши нещо за много по-кратък период от време отколкото някой, който е уморен. В такъв случай една и съща работа може да се свърши за пет пъти повече време.

Някои сайтове обаче нямат отпускащо въздействие върху хората. Такива са например сайтовете за пазаруване, онлайн аукционите, онлайн банкирането и спортните сайтове.

Според директора на Института по човешки ресурси в Австралия Питър Уилсън страничното използване на интернет в работно време е добро за продуктивността, ето защо някои „по-умни работодатели“ дори разработват собствени социални медии за вътрешна употреба.

“Преди всичко сме хора, а хората обикновено искат да са част от нещо, което да балансира живота им. А различни показатели сочат, че човек работи по-добре ако е част от различни общности.“

Компании като Optus и IBM например правят собствени страници във Facebook, използват социални мрежи, за да обсъждат идеите си за развитие на бизнеса с колеги и хора от бранша. Разбира се, все още има много компании, които забраняват използването на такъв тип сайтове, но те стават все по-малко.

Някои фирми са принудени да ограничат достъпа до интернет на служителите си.

Това се налага от факта, че сферата, в която работят, изисква боравенето с числа и данни, които са секретни под някаква форма (банки, брокерски фирми, посреднически инвестиционни дружества). Ето защо собствениците предпочитат да се застраховат срещу изтичане на информация и поради това ограничават достъпите за комуникация с външни лица.

Не са малко и онези, които забраняват достъпа до интернет защото се надяват по този начин да повишат продуктивността на служителите си. По-често обаче се постига обратния ефект. Ето защо е най-добре да бъде намерена златната среда.

Ако бизнесът позволява служителите трябва да разполагат с личното си време, за да са лоялни към работодателя си и да не се чувстват като машини, от които се изисква да са в кондиция по всяко време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
fallback