fallback

Spaceopal ще е оператор на европейската навигационна система

Очаква се "Галилео" да осигури около 90 млрд. евро приходи на европейската икономика за период от 12 години

22:23 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) присъди днес договора за експлоатацията на сателитите, които ще изграждат европейската глобална навигационна система „Галилео”, на консорциума Spaceopal, предаде BBC.

Договорът на стойност 194 млн. евро е четвъртият от общо шест работни пакета, чиято цел е да се осигури пълен оперативен капацитет на навигационната спътникова система, която ще е алтернатива на американската GPS система.

Според ЕК общо 15 спътника от "Галилео" ще са напълно оперативни до края на 2012 г. Стартирането на проекта се забави значително във времето, като се очаква първите услуги да са достъпни през 2014 г.

Spaceopal е консорциум на италианската компания Telespazio и германската фирма Gesellschaft für Raumfahrtanwendungen, основана от Германската космическа агенция (DLR). Консорциумът ще отговаря за космическата и наземна инфраструктура на „Галилео”.

Договорите за предоставяне на спътниците и ракетите, чрез които те ще се изстрелят, както и за допълнителната техническа помощ, бяха подписани през януари.

Оставащите два договора покриват дейностите, които ще следят състоянието на спътниците и ще управляват навигационните данни, които лежат в сърцето на "Галилео".

Европейската спътникова навигационна система трябваше да бъде в експлоатация досега, но проектът се забави заради безброй технически, търговски и политически пречки, включително и възражения от САЩ, които смятаха, че конкурентната на GPS система може да се използва за атаки над въоръжените им сили.

За да доведат „Галилео” до успешен завършек страните от ЕС се съгласиха да го финансират със средства от държавните бюджети. Разходите за проекта се очаква да надхвърлят 5 млрд. евро при първоначално планирани 1,8 млрд. евро.

Очаква се "Галилео" да осигури приходи на европейската икономика за около 90 млрд. евро за период от 12 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 27.08.22 г.
fallback