fallback

Внушителен ръст на печалбата на Ericsson за третото тримесечие

Продажбите на най-големия производител на безжично оборудване в света в Северна Америка скачат с 223%

13:15 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на безжично мрежово оборудване в света Ericsson AB обяви по-голяма от очакваното печалба за третото тримесечие, след като мобилните оператори в Северна Америка, които са сред най-големите клиенти на компанията, увеличиха трикратно своите разходи за оборудване, предаде Bloomberg.

Акциите на Ericsson поскъпнаха с най-много за последните шест месеца, след като шведската компания обяви нетна печалба от 3,68 млрд. крони (553 млн. долара) за третото тримесечие. Преди година нейният положителен финансов резултат е бил в размер на 810 млн. крони.

Пазарните очаквания бяха Ericsson да излезе на печалба от 3,52 млрд. крони. Продажбите на базираната в Стокхолм компания се увеличават с 2% на годишна база до 47,5 млрд. крони, което се оказа малко под прогнозите на анализатори.

Продажбите в Северна Америка, която е най-големият пазар на Ericsson, се увеличават с внушителните 223% заради инвестициите на мобилните оператори в мрежи за високоскоростен достъп до данни чрез смартфони и нетбуци.

Продажбите в Китай обаче не успяват да достигнат нивото си отпреди година, когато в азиатската страна се изграждаше 3G мрежа.

Акциите на Ericsson поскъпнаха с 6,8% до 76,8 крони на фондовата борса в Стокхолм след публикуването на отчетите й за миналото тримесечие.

Компанията е най-големият производител на оборудване за изграждането на безжични мрежи в света и е увеличила своя пазарен дял до 40% от около 30% в началото на 2008 година според изследователската компания Infonetics Research. За това е помогнало и придобиването на подразделението за оборудване за безжичните комуникации на фалиралата Nortel Networks.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 03.09.22 г.
fallback