fallback

Nokia планира съкращения на 1800 работни места след силно трето тримесечие

Финландската компания е продала 26,5 млн. смартфона през тримесечието, с 61% повече на годишна база и повече от очакванията на анализаторите

15:24 | 21.10.10 г.

Най-големият производител на мобилни телефони в света – финландската Nokia Oyj, отчете по-добра печалба от очакванията на анализаторите за третото тримесечие благодарение на продажбите на повече смартфони и обяви, че ще съкрати 1800 работни места в глобален план, предаде Bloomberg.

Nokia отчита нетна печалба от 529 млн. евро, или 14 цента на акция, спрямо загуба от 559 млн. евро, или 15 цента, година по-рано. Анализаторите очакваха печалба от 182,5 млн. евро. Продажбите се повишават с 5% до 10,3 млрд. евро.

„Продажбите на смартфони се оказаха малко по-добри от очакванията и това подобри средните продажни цени и маржини“, коментира Михаел Шрьодер, базиран в Хелзинки анализатор на FIM Bank.

Nokia е продала 26,5 млн. смартфона през тримесечието, с 61% повече в сравнение със същия период година по-рано и повече от очакванията на анализаторите. Компанията се опитва да извоюва обратно дял от високия сегмент на пазара на смартфони, който се сви през последните три години заради конкуренцията от iPhone на Apple Inc. и устройства, ползващи платформата на Google Inc. Android.

Nokia очаква продажбите на устройства и услуги през четвъртото тримесечие между 8,2 млрд. и 8,7 млрд. евро.

Тази седмица Apple отчете 70% ръст на печалбата до 4,31 млрд. долара за тримесечието, а продажбите на iPhone са нараснали почти два пъти до 14,1 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
fallback