fallback

Google тества коли, които да се движат без шофьор

Компанията прави тестове с роботи, които се движат без човешка намеса в градски условия

10:04 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Интернет гигантът Google провежда тестове с автомобили, които могат да тръгват, спират и маневрират без човешка намеса, съобщават от компанията. Целта е „да се помогне за превенцията на пътни инциденти, да се спести време на хората и да се намалят въглеродните емисии“, се казва в корпоративния блог на Google, съобщава АР.

Колите няма да се движат напълно самостоятелно, като зад волана стои човек, който наблюдава софтуера, обяснява Себастиан Трун, лидер на проекта в Google. Според него в момента се разработват „превозните средства на бъдещето“.

Случващото се не е първият сигнал, че Google се опитват да подменят човешкия фактор в управлението на автомобили. По време на реч от 29 септември изпълнителният директор на компанията Ерик Шмид посочи, че „колата трябва да се движи сама“, както и че според него е някакъв бъг това, че автомобилът е бил измислен преди компютъра.

Тестовите автомобили на Google са изминали общо 140 хил. мили (над 225 хил. км) по основни пътища в Калифорния, се казва в блога. Седем от автомобилите са извършили превози от по 1000 мили без абсолютно никаква човешка намеса.

Автомобилите са спазвали ограниченията за скорост и маркировката, съобразявали са се и с трафика. Това е възможно благодарение на видеокамери, сензори и лазери за идентифициране на останалите автомобили на пътя, обяснява Трун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
fallback