fallback

MasterCard и Visa близо до антитръстово споразумение

Кредитните карти на Visa и MasterCard владеят около 75% от пазара в САЩ

15:36 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Visa Inc. и MasterCard Inc. са близо до споразумение с правосъдното министерство във Вашингтон за либерализиране на политиката на компаниите, което ще даде на търговците повече гъвкавост да насърчават потребителите да използват по-евтини варианти на кредитните карти, пише Wall Street Journal.

Споразумението ще бъде обявено тази седмица, но вероятно няма да ощети значително двете компании. Все пак това е поредният удар за индустрията, предлагаща кредитни карти, която беше сериозно регулирана в резултат на финансовата криза. Това представлява и победа за търговските компании, които отдавна се оплакват от таксите които плащат всяка година за обработката на кредитните карти.

Става въпрос за различни такси, които Visa и MasterCard налагат на търговските компании, когато потребителите използват различни видове карти. За момента карти, които предлагат отстъпки при самолетни полети например, струват по-скъпо на търговците. Също така ако дадена търговска компания се съгласи да работи с кредитни карти от Visa или MasterCard, тя трябва автоматично да приеме всичките видове карти на съответната компания.

Разследването на правосъдното министерство, за което Visa и MasterCard съобщиха в края на 2008 г., е насочено срещу политики на двете компании, които пречат на търговските компании да насърчават потребителите да използват карти с по-ниска такса за обработка.

Кредитните карти на Visa и MasterCard владеят около 75% от пазара в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
fallback