fallback

Компютърната индустрия се готви за квантов скок

Международен екип от учени създаде нов фотонен процесор, който работи на светлина и може да проправи път за производството на ултра бързи квантови компютри

10:42 | 17.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Нов фотонен процесор, който работи на светлина, а не на електроенергия, бе създаден от международен изследователски екип през тази седмица, пише Financial Times. Чипът ще проправи път за производството на ултра бързи квантови компютри с възможности далеч над тези на днешните устройства.

Бъдещите квантови компютри ще могат да вадят важна информация и от най-големите бази данни почти мигновено. Тъй като размерът на електронни бази данни, съхранявани по целия свят, расте експоненциално, технологията ще направи по-лесно за хората да откриват това, което ги интересува.

Една от областите, в които квантовите компютри вероятно ще се приложат най-рано, е фармацевтиката. С тях ще могат да се проучват и създават сложни молекули, които да се използват за производството на лекарства и други вещества, които не могат да се симулират с помощта на съвременните компютри.

След това според анализатори ще последва и навлизането на квантовите компютри за масова употреба.

Според Джеръми О'Брайън, директор на Центъра за квантова фотоника във Великобритания, който е и ръководител на международния екип, много учени не са вярвали, че появата на напълно функционален квантов компютър ще бъде възможна през следващите 25 години.

„Въпреки това мога да заявя с пълна увереност, че с нашата нова технология квантовият компютър може да стане реалност през следващите пет години и ще изпълнява задачи, които са извън възможностите на съвременните компютри“, съобщи О'Брайън по време на Британския фестивал на науката, където представи постижението на своя екип.

Техният пробив при фотонните процесори означава, че данните ще могат да се обработват по законите на квантовата физика, съгласно които отделни субатомни частици могат да бъдат на няколко места по едно и също време.

Това ще позволи на квантовите компютри да обработват информация в количества и при скорости далеч отвъд традиционните суперкомпютри. Редица технически бариери обаче трябва да бъдат преодолени преди квантовата техника да стане реалност.

Откритието е принос на екип от учени от Бристолския университет във Великобритания, университета Тохуко в Япония, израелския институт Вайсман и холандския университет Твенте. Те смятат, че са преодолели важна техническа бариера, като са направили квантов процесор, който може да работи при нормална температура и налягане, а не при екстремните условия, изисквани от други технологии.

Многообещаващото бъдеще на квантовата компютри накара правителствата и компаниите по целия свят да инвестират стотици милиони долари в тази област.

Сред най-големи инвеститори в развитието на квантовите технологии са Министерството на отбраната и разузнавателните служби в САЩ, както и правителствата на Канада, Австралия и Сингапур. Те виждат в квантовата електроника основа за IT индустрията в средата на 21 век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
fallback