fallback

Google с нова атака срещу Apple - ще предлага филми срещу заплащане

Очаква се до края на годината през YouTube да може да се гледат филми, за които потребителите са предплатили

09:43 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Интернет гигантът Google предприема поредната атака срещу основен конкурент. Този път намеренията на компанията са насочени срещу Apple и предвиждат разпространение на платено видео съдържание чрез сайта YouTube, съобщава Financial Times.

Според запознати с действията на Google, компанията води преговори с няколко филмови студия и медийни компании за качване на филми и други видео материали в YouTube. Впоследствие това съдържание ще бъде предоставяно на потребителите срещу заплащане.

Очаква се новата услуга, която е в директна конкуренция с iTunes на Apple, да стартира първоначално в САЩ, а постепенно да бъде разпространена и в други страни.

„Google и YouTube са глобален феномен, към който гледат много хора – повече, отколкото към която и да е кабелна или сателитна мрежа“, заявява един от източниците на Financial Times. “Водят се разговори по въпроса колко хора може да ползват услугата. Става дума за огромен брой потребители“, посочва той.

Разговорите по въпроса се водят вече от няколко месеца, но са били ускорени през последните седмици. Причината за това е усилващата се конкуренция между медийните и технологичните компании в областта на разпространение на видео съдържание.

По-късно тази седмица се очаква Apple да представи подобрения в телевизионното устройство на компанията, които да позволяват директна връзка с интернет и получаване на платено съдържание.

В същото време платформата за даване под наем на видео в интернет Netfix агресивно придобива права върху филми за излъчването им онлайн, а сайтът за видео материали на Walt Disney Hulu планира IPO на стойност 2 млрд. долара. Тези средства се очаква да бъдат инвестирани в развитие на сайта и подобряване на услугите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
fallback