fallback

Съоснователят на Microsoft Пол Алън съди технологични гиганти за патенти

Interval Licensing заведе дело срещу Apple, Yahoo, Facebook, Google, eBay и шест други компании

10:12 | 28.08.10 г.

Съоснователят на Microsoft Пол Алън заведе дело срещу няколко технологични гиганта заради нарушаване на патенти на компанията Interval Licensing, която той създава през 90-те години на миналия век, съобщи BBC.

Делото е заведено срещу Apple, Yahoo, Facebook, Google, eBay и шест други фирми с твърдението, че те са използвали без право уеб технологии, първоначално разработени от Interval Licensing.

Патентите са ключови за начина, по който работят електронната търговия и интернет търсачките, се посочва в аргументите.

От Google, Facebook и eBay незабавно обявиха, че ще се борят срещу обвиненията.

„Това дело срещу някои от най-иновативните компании в Америка отразява една неуместна тенденция за опити за конкуренция в съдебната зала вместо на пазара”, е коментарът на Google. Говорител на Facebook определя действието като „изцяло неоснователно”.

„Ключови технологии”

В делото, заведено в съд във Вашингтон в петък, от Interval настояват за обезщетение и преустановяване на нарушаването, според компанията, на патентите й.

Четирите основни патента включват използването на уеб браузъри за откриване на информация; осведомяване на потребителите кога определени артикули, които представляват интерес за тях, са налични; както и възможността изскачащи прозорци (pop-up) с реклами, борсови котировки, актуализиране на новини или снимки да се появяват на монитора, докато потребителят е зает с друга дейност.

От компанията твърдят също, че са помогнали за финансирането на външни проекти, включително проучвания на Лари Пейдж и Сергей Брин, които са довели до появата на Google.

Другите компании, срещу които е заведено делото, са AOL, YouTube, Netflix, Office Depot, OfficeMax и Staples.

От Interval не посочват точна сума за обезщетение, но говорител на компанията е коментирал пред BBC, че това ще бъде „определено с развитието на въпроса”.

Алън съосновава Microsoft с Бил Гейтс през 1975 г., а по-късно през 1992 г. създава Interval. В най-успешния й период за компанията работят над 110 учени, физици и програмисти. Алън е на 37-мо място в класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 05.09.22 г.
fallback