fallback

Стойността на Facebook скача в очакване на IPO

На вторичния пазар се сключват сделки с акции от компанията, на база на които тя се оценява на 33,7 млрд. долара

15:00 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите оценяват стойността на американската компания Facebook на 33,7 млрд. долара. Това се вижда от сделки с акции на компанията, сключвани на вторичния пазар. Според анализатори това се дължи на очакванията за публичен дебют на социалната мрежа, който да оцени високо Facebook, съобщава Financial Times.

Настоящата оценка на компанията надвишава пазарните капитализации на Yahoo и Ebay, които са оценени от инвеститорите съответно на 18,3 и 30,1 млрд. долара.

Цената на акциите от капитала на Facebook в момента е 76 долара за брой. Книжата се търгуват единствено на вторичен пазар, тъй като компанията все още не е публична. Високият интерес към акциите й обаче обещава да превърне IPO-то на Facebook в най-голямото в технологичния сектор след това на Google от 2004 година.

Към момента няколко от стабилните компании в Силициевата долина – Twitter, LinkedIn и Zynga например, отлагат плановете си за публично предлагане на акции заради нестабилните пазарни настроения. Някои инвеститори обаче са доста нетърпеливи и придобиват акции в очакване публичния статут да им донесе високи печалби.

От Facebook избягват темата за IPO, като според ръководителите на компанията това ще се случи едва през 2012 година. Заради статута си в момента тя има право да има не повече от 500 акционери, като според запознати броят е дори по-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback