fallback

Новите лични карти на германците се оказаха незащитени от хакери

Данните в универсалните лични карти, които имат вграден електронен подпис на притежателя си, са лесно достъпни за крадците

13:52 | 24.08.10 г. 4

Така ще изглеждат личните карти на немските граждани. Снимка: Personalausweisportal

Журналисти от немския телевизионен канал ARD, заедно с експерти от компютърния клуб Chaos, откриха сериозни пропуски в системата за защита на новите електронни лични карти, които трябва да бъдат въведени в страната от 1 ноември тази година, съобщава изданието Tagesschau.

Несъвършенствата били установени след изпробване на тестова версия на електронните карти и четците, които са необходими, за използването им онлайн.

Така например било установено, че устройството за четене на личните карти, което потребителят ще свързва към компютъра си, позволява на хакерите да получат достъп до данните на лицето, както и до ПИН кодовете му. Целта на устройството е да позволява документът да бъде идентифициран при сделки в интернет.

В брошурата на Министерството на вътрешните работи се казва, че за използването на новите лични карти в интернет пространството е необходимо съвсем просто устройство, което няма нито дисплей, нито клавиатура. Предвижда се около един милион такива четци да бъдат раздадени безплатно на гражданите. За тази цел властите планират да отделят близо 24 млн. евро от бюджета.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заявил, че не вижда недостатъци в системата за защита на личните данни. Както е отбелязано и в официалния сайт, посветен на въвеждането на новите документи, това е един вид универсална карта.

Освен за идентифициране, новите лични карти ще позволят на германците да пазаруват онлайн, да теглят музика, да използват картата като пропуск при влизане на работното си място. В картата ще има запаметен електронен подпис, който ще удостоверява подписването на договори и други документи, когато това става през интернет.

Наред с всичко останало, документът може да послужи като идентификация на собственика му по електронен път - eID, което ще позволява на потребителя, в случай на необходимост, да докаже своята идентичност в онлайн пространството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 31.08.22 г.
fallback