fallback

Британците прекарват половината от деня си, използвайки технологии

С телефон е ръка, на компютъра или пред телевизора – така минава 45% от деня на британците

13:30 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Близо половината от времето, през което са будни, британците прекарват в гледане на телевизия, говорене по телефона или на компютъра. Това показват данни от изследване на Ofcom, цитирано от The Telegraph.

Средният британец прекарва 45% от времето, в което е буден, използвайки някаква технология за комуникация – телевизор, радио, компютър или телефон.

Изследването показва, че употребата на смартфони като iPhone например, се увеличава значително и заема все по-голям дял от времето на британците. Причината е, че този тип телефони дават възможност за достъп до интернет и социални мрежи в движение и от всяка точка.

Традиционните медии, като телевизията например, остават централен момент в ежедневието на британците. Това е особено видно във вечерните часове, показва изследването. През 2009 година британците са гледали телевизия средно по 3 часа и 45 минути на ден, което е ръст от 3 на сто за последните години.

Така телевизиите опровергават очакванията, че ще бъдат заменени от интернет. Този успех обаче се дължи на новите технологии, програмите с висока дефиниция и други иновативни услуги, се казва в анализа.

Някои от интересните изводи са, че около 13,5 млн. британци са използвали мобилния си телефон за достъп до интернет което е значителен ръст в сравнение с 2008 година. Тогава едва 5,7 млн. души са правили това.

Най-популярният сайт за посещение от мобилни устройства е Facebook, като на него се падат цели 45% от визитите. За сравнение, на Google се падат 8% от посещенията през мобилни устройства.

В доста случаи британците използват по повече от една медия едновременно – например гледат телевизия или слушат радио докато използват интернет. Това позволява на средностатистическия потребител да прекарва 8 часа и 48 минути в използване за средства за комуникации в рамките на седемте реални часа, отделяни за целта.

При младите британци статистиката е дори още по-странна – те успяват да „натрупат“ използване на 5 часа комуникационни технологии само в рамките на два астрономически часа.

Интересен извод от изследването е и това, че във възрастовата граница над 55 години навлизането на интернет е най-мащабно. Около 50% от представителите й имат широколентов интернет, което е ръст спрямо 43% преди година.

Над 70% от хората над 55 години използват интернет за изпращане на електронни писма, но много от тях посещават социални мрежи, играят игри, слушат радио или свалят филми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 08.09.22 г.
fallback