fallback

Акциите на Google с 390% ръст от 2004 г.

Google придобива средно по две компании всеки месец, каза изпълнителният директор на компанията

19:54 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

На 19-ти август се навършват шест години от първичното публично предлагане на Google и въпреки, че акциите на компанията за годината бележат спад от 20%, за шестте години на фондовия пазар те отчитат забележителния ръст от 389%, пише CNBC.

От тогава Google е синоним на търсене в интернет, което доведе до революция в мрежата.

Основите на Google са поставени през далечната 1996 г., като курсов проект на тогавашните студенти в Stanford Сергей Брин и Лари Пейдж. Две години по-късно, компанията е регистрирана с адрес в гаража на техен приятел, а през 1999 г. получава 25 млн. долара финансиране от фондове за дялови инвестиции от Силициевата долина.

Пет години по-късно компанията става публична.

Въпреки че първичното публично предлагане на Google имаше труден старт, то се нарежда сред най-големите предлагания в технологичния сектор за всички времена. Акциите на компанията първоначално се търгуваха по 85 долара, или около 25% под таргетираната стойност, докато обемът на предлагането също спадна с 25% до 19,6 млн. акции. При аукциона Google успя да събере 23 млрд. долара пазарна капитализация.

Акциите на Google достигнаха 700 долара през октомври 2007 г., в същия месец когато Dow Jones достигна абсолютния си рекорд за всички времена от малко над 14000 пункта. Акциите на Google са част от Nasdaq.

Компанията се превърна в много повече от обикновена търсачка в интернет и предложи много нови продукти като Google Maps, Google News и Gmail. Оставайки верен на стратегията си за експанзия Google придоби други бизнеси сред които YouTube, DoubleClick и AdMob.

Неотдавна изпълнителният директор на компанията Ерик Смит обяви, че Google придобива средно по две компании на месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 04.09.22 г.
fallback