fallback

СТО поиска ЕС да отмени вносните мита за компютри от САЩ, Япония и Тайван

Вносните мита на електронни стоки в ЕС са в рамките на 6-14%

10:50 | 17.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Световната търговска организация (СТО) поиска от Европейския съюз (ЕС) да отмени вносните мита на електронни стоки, в т.ч. компютри и плазмени екрани от САЩ, Япония и Тайван, съобщи Итар-Тасс по информация от централата на СТО в Женева. Организацията се мотивира с подписаното през 1996 г. Споразумение за информационните технологии, с което се отменят митата за съответните стоки.

В търговския спор между ЕС и трите посочени страни СТО поддържа позицията на подалите иска за отмяна на вносните мита на електронните стоки. Въпросните мита са в рамките на 6-14%.

Европейската комисия (ЕК) вече разкритикува посоченото решение на СТО, но още не е съобщила дали официално ще бъде поискана отмяната му, като срокът за това е до 60 дни. Аргументите на ЕК са, че много от т.нар. електронни стоки могат да имат най-различно предназначение и употреба.

Според официални данни на САЩ за 2007 г. износът в света на електронни стоки възлиза на 70 млрд. долара, а само в ЕС внесените стоки от този сектор са били за 11 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
fallback