fallback

Android на Google печели войната за смартфоните

Продажбите на телефони с Android, като Desire на HTC и Xperia X10 на Sony Ericsson се увеличиха до 10,6 млн. за периода от април до юни, качвайки пазарния дял на операционната система до 17,2%

21:22 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Google Inc. е основният печеливш от силните глобални продажби на смартфони през второто тримесечие, след като устройствата с операционна система Android се оказаха с най-силен пазарен ръст за второто тримесечие на годишна база, пише Wall Street Journal.

Продажбите на телефони с Android, като Desire на HTC и Xperia X10 на Sony Ericsson се увеличиха до 10,6 млн. за периода от април до юни, качвайки пазарния дял на операционната система до 17,2% от 1,8% на годишна база, за сметка на платформи като Symbian – операционната система при смартфоните на Nokia Corp., показва изследване на Gartner.

Android успя да измести iPhone OS на Apple и вероятно преди края на годината ще се справи и с Blackberry OS на Research in Motion Ltd., за да се превърне във втората най-популярна операционна система след пазарния лидер Symbian, казва Каролина Миланези вицепрезидент на Gartner.

Но Gartner предупреждава, че докато глобалните продажби на мобилни телефони са се увеличили с 13,8% за второто тримесечие, а продажбите на смартфони продължават да са дори още по-добри, увеличавайки се с 51%, печалбите на производителите са страдат от сериозната конкуренция, силния долар и опитите на компании като Samsung Electronics Co. и LG Electronics Inc. да спечелят пазарен дял.

„Представянето на нови версии на операционните системи ще помогне за силния растеж на пазара на смартфони през втората половина на годината”, казва Миланези, допълвайки че пазарът за операционни системи вероятно ще се консолидира около тези, които имат най-силна поддръжка от мобилните оператори, програмистите и потребителите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
fallback