fallback

Над 25% от продадените телефони през 2013 г. ще са смартфони

Очакванията за тази година са делът на смартфоните в общите продажби на мобилни апарати по света да е 19 на сто

17:17 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повече от една четвърт от продадените мобилни телефони по света през 2013 г. ще бъдат смартфони. Това прогнозират от изследователската компания ABI Research в проучване, цитирано от Network Wolrd.

Според доклада на компанията през тази година делът на смартфоните от общите продажби ще е 19 на сто в сравнение с 16 на сто за 2009 г.

В проучването като смартфони са определени апаратите, които работят под операционни системи като BlackBerry OS, iPhone OS, Android, webOS или Symbian.

Посочва се, че Symbian остава най-популярната операционна система за смартфоните в света, поне до този момент на годината. През второто тримесечие са продадени общо 25,8 млн. базирани на нея устройства.

За април-юни продажбите на телефони с операционната система на Google Android са 11,3 млн., което е над два пъти повече спрямо първото тримесечие.

Общо 11,2 млн. потребители пък са се спрели през второто тримесечие на мобилни апарати с операционна система BlackBerry OS.

По производители Nokia оставя далеч зад себе си всички конкуренти с продадени 45 млн. смартфона тази година, казват от ABI Research. На второ място е Research in Motion (RIM) с около 22 млн. апарата за полугодието, а трети е Apple с около 17 млн.

Въпреки че HTC и Motorola са по-назад в класирането, от ABI подчертават, че двете компании са отбелязали съществен растеж през тази година благодарение на успеха при маркетирането на смартфони, базирани на Android.

HTC, която произвежда моделите Droid Incredible и Evo 4G, се е справила особено добре през първото шестмесечие, като продажбите й са нараснали от 3,3 млн. броя през първото тримесечие на 5,4 млн. през второто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
fallback