fallback

Бронята на BlackBerry има пукнатини

Уязвими за хакерска атака са както самите BlackBerry смартфони, така и BlackBerry сървърите, посочват експерти

15:21 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съпротивата на Research in Motion (RIM) да позволи на правителства в Близкия Изток достъп до комуникационната мрежа на BlackBerry може би е безсмислена, тъй като властите вероятно разполагат със средства за достъп до въпросната информация, ако толкова много я желаят. Това посочват експерти по сигурността, цитирани от Ройтерс. 

На практика преди година, при масирана атака срещу потребители на BlackBerry, телеком от Обединените Арабски Емирства е приложил точно тази тактика. Според експертите вероятно съществуват достатъчно вируси, създадени за тази цел.

Индия, Ливан, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства обявиха, че се нуждаят от съдействието на RIM, за да декодират информация, изпратена чрез BlackBerry, и заплашиха да забранят операциите на канадската компания, ако исканията им не бъдат изпълнени.

„Мога да измисля сто начина, за да получа достъп“, казва Брус Шнайер, експерт от компанията за интернет сигурност BT. По думите му уязвими за хакерска атака са както самите BlackBerry смартфони, така и BlackBerry сървърите.

Добър пример за това е използваната от Emirates Telecommunications Corp програма, която телекомът е изпратил на потребителите на BlackBerry под формата на софтуерен ъпдейт и така е проникнал в кореспонденцията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 30.08.22 г.
fallback