fallback

Веригата книжарници Barnes & Noble ще бъде продадена

Бизнесът на компанията е в трудно положение заради битката за водеща роля на пазара на дигитални книги

11:07 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата щатска верига книжарници - Barnes & Noble, се предлага за продажба, тъй като бизнесът на компанията е в трудно положение заради битката за водеща роля на пазара на дигитални книги, предаде Ройтерс.

От Barnes & Noble, чиито акции скочиха с 25 на сто след обявяването на плановете, са заявили, че основателят на компанията и основен акционер Ленърд Риджио обмисля да подаде оферта за компанията като част от по-голяма група инвеститори.

Търг за Barnes & Noble може да привлече интерес от няколко други страни, включително от милиардера инвеститор Рон Бъркъл, както и да увеличи предишни спекулации за сливане с по-малкия конкурент Borders Group Inc.

Определянето на цената на Barnes & Noble обаче може да се окаже трудно, тъй като компанията е силно конкурирана на пазара на електронни книги от Amazon.com и Apple. Акциите на веригата книжарници са загубили над половината от стойността си през последната година, като при приключването на сесията във вторник пазарната й капитализация беше около 760 млн. долара.

Според някои анализатори ако компанията бъде свалена от борсова търговия, това ще й позволи да ускори инвестициите си в платформата си за дигитални книги.

Натискът върху компанията да преустрои стратегията си се усили през юни, когато тя отчете загуба вследствие на разходите си за развитие на електронния си четец Nook, който изостава от конкурентите си Kindle на Amazon и iPad на Apple. Вчера стана ясно, че трите компании ще бъдат разследвани в Кънектикът за възможно съглашение за цените на електронните книги.

Продажбите в магазините от веригата, отворени от най-малко една година, са се понижили с 3,1 на сто през последното отчетно тримесечие, а прогнозите на компанията за продажбите за тази година са лоши.

Потенциалът за печалби от масовото разпространение на електронните книги обаче е голям, стана ясно наскоро от изявление на главния изпълнителен директор на Barnes & Noble Уилям Линч.

По-рано тази година Рон Бъркъл искаше да придобие контролен дял с Barnes & Noble и в момента съди компанията заради блокирането на опита му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
fallback