fallback

Facebook може да отложи IPO-то до 2012 г.

Изчакването дава възможност на 26-годишния Цукерберг да развие уменията, нужни за управлението на публична компания, и да увеличи потребителите и продажбите

14:44 | 30.07.10 г.

Facebook Inc. вероятно ще отложи първоначалното си публично предлагане (IPO) до 2012 г., давайки на главния си изпълнителен директор Марк Цукерберг повече време да привлече потребители и да увеличи продажбите, съобщава Bloomberg, като се позовава на информация от трима източници, запознати с темата.

Facebook би спечелил от още една година на ръст без допълнителния критичен поглед, съпътстващ публичните компании, вместо да проведе IPO през 2011, както някои инвеститори очакваха, казват източниците, които са предпочели да останат анонимни, защото Facebook не обсъжда плановете за продажба на акции. Въпреки това Цукерберг, който контролира борда, може да натисне за продажба на акции по всяко време, посочват още източниците.

Изчакването дава възможност на 26-годишния Цукерберг да развие уменията, нужни за управлението на компания, която всяко тримесечие публикува резултатите си, като същевременно посрещне критики по въпроси като защита на личните данни на потребителите.

Facebook, която се оценява на 24,9 млрд. долара, може да използва времето за увеличаване на базата си от потребители над 500-те млн., които достигна този месец, както и да увеличи продажбите, които според двама от източниците може да се удвоят най-малко до 1,4 млрд. долара през 2010 г. спрямо между 700 и 800 млн. миналата година.

Джонатан Тоу, говорител на социалната мрежа, е отказал коментар. Самият Цукербрег в телевизионно интервю този месец заяви, че Facebook ще стане публична, „когато има смисъл“, без да изпада в подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 03.09.22 г.
fallback