fallback

Брюксел започва процедура срещу IBM

Обвиненията срещу компанията са свързани с практиките й на пазара на мейнфрейм компютри

12:55 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия стартира процедура срещу IBM в понеделник във връзка с практиките на компанията на пазара на мейнфрейм компютрите, предаде Financial Times.

Комисията, която води продължителни битки и с Microsoft и Intel и следи отблизо действията на Google, обяви, че започва две отделни разследвания срещу IBM.

Първото е фокусирано върху обвиненията, че IBM незаконно обвързва хардуера си за мейнфрейм компютри с операционната си система. Разследването е свързано с оплаквания, получени в Брюксел, от редица малки компании, опериращи в същия сектор, които обвиняват американския технологичен гигант, че отказва да разреши на клиентите си да използват операционната система на IBM на други машини освен на произведени от IBM мейнфрейм сървъри.

Френската TurboHercules е подала оплакване през март тази година, щатската T3 Technologies е направила това още през 2009 г., докато базираната в Тексас Neon също наскоро е подала оплакване, но тъй като в този случай проверката на комисията е в ранен етап, това оплакване не е включено в мотивите за стартирането на процедурата.

Втората процедура срещу IBM е свързана с услугите по поддръжка на компютърните системи и е инициирана по преценка на ЕК. Официални представители на европейската администрация заявиха, че се опасяват, че IBM е използвала монополни тактики, за да задържи конкурентите си извън пазара.

Мейнфрейм компютрите, които обработват големи масиви от данни, вече не са на върха на технологичния пазар, но комисията поддържа мнението, че голямата част от корпоративните данни по света все още се съхранява именно на тях. Продажбите на нов мейнфрейм хардуер през 2009 г. са достигнали 8,5 млрд. евро, 3 млрд. евро от които са реализирани в Европейската икономическа зона (страните от ЕС плюс Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн).

Мейнфрейм компютрите остават и основна част от бизнеса на IBM. От компанията отказват да разкрият точно какъв процент от приходите на компанията идва от продажбата им, но според Тони Саконаги, анализатор от Sanford C Bernstein, около 20% от приходите и 40% оперативната печалба на компанията идва от продажбата на хардуер, софтуер и услуги, свързани с мейнфрейм компютрите.

IBM обяви, че ще съдейства на всяко разследване на комисията, но отхвърли като несъстоятелни подадените срещу компанията оплаквания. „IBM има пълно право да прилага и защитава авторските си права и да защитава инвестициите, които са направени в нашата технология“, се казва в изявление на компанията.

Технологичният гигант се очаква да се защити, като изтъкне, че мейнфрейм сървърите са само малка част от много по-широкия пазар на сървъри, където компанията има множество конкуренти. „Мейнфрейм сървърите са малка ниша като цяло на силно конкурентния сървърен пазар“, посочва IBM.

IBM дори предположи, че обвиненията срещу компанията са изфабрикувани от конкуренти на компанията като Microsoft, която държи миноритарен дял в T3. „Искаме правото на свободна конкуренция“, заяви един от адвокатите на T3. От Microsoft са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 10.09.22 г.
fallback