fallback

Печалбата на IBM изпревари прогнозите, продажбите разочароваха

Акциите на компанията паднаха с над 4% по време на електронната търговия, след като обявените резултати не се харесаха на инвеститорите

09:07 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският компютърен гигант International Business Machines (IBM) обяви ръст от над 9% в печалбата си за второто тримесечие на годишна база, който е подпомогнат от по-високите приходи от продажби на софтуер и услуги, съобщава Wall Street Journal. От компанията посочват още, че се наблюдава силно търсене на развиващите се пазари.

Отчетената тримесечна печалба възлиза на 3,39 млрд. долара, или 2,61 долара на акция, спрямо 3,1 млрд. долара (2,32 долара на акция) година по-рано. От своя страна, приходите за периода нарастват с 2% до 23,71 млрд. долара.

Финансовите резултати бяха приети с разочарование от инвеститорите, тъй като, въпреки че печалбата на акция би прогнозите (за 2,58 долара), то продажбите се оказаха по-малки от средните очакванията. Предвижданията на анализатори на Thomson Reuters бяха за приходи от продажби в размер на 24,17 млрд. долара.

От IBM уточняват, че са понесли негативни ефекти от спада на еврото, който е довел до понижение от 6% в оборота в региона на Европа, Близкия Изток и Африка до 7,4 млрд. долара.

В двете Америки приходите нарастват с 3% до 10,2 млрд. долара, а в Тихоокеанска Азия има растеж от 9 на сто до 5,4 млрд. долара.

Прогнозата на компанията за годишната печалба е повишена от „поне 11,20 долара“ на акция на „поне 11,25 долара“. Пазарните експерти залагаха на печалба на акция в размер на 11,27 долара.

Акциите на групата реагираха мигновено при оповестяването на резултатите и прогнозите след края на редовната борсова сесия в Ню Йорк, през която бяха на плюс, и паднаха по време на електронната търговия с 4,19% до 124,35 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 07.09.22 г.
fallback