fallback

Продажбите на AMD скачат с 40% през второто тримесечие

Загубата на компанията се стопява с над 85% на годишна база, отчетът излезе по-добър от очакваното

08:50 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичната компания Advanced Micro Devices (AMD) зарадва инвеститорите със силен отчет за второто тримесечие на годината. Той показа ръст на приходите от 40 на сто и стопяване на загубата на компанията с над 85%. В резултат на това цената на акциите на AMD се повиши с над 3 на сто.

През второто тримесечие на 2010 година AMD отчита загуба от 43 млн. долара, или 6 цента на акция. Година по-рано негативният резултат беше 330 млн. долара, или 49 цента на акция. Приходите пък нарастват от 1,18 на 1,65 млрд. долара.

Коригираната с някои еднократни ефекти печалба на компанията възлиза на 11 цента на акция, предава Market Watch. Очакванията на анализаторите бяха този показател да бъде 6 цента на акция, а приходите на AMD да бъдат в размер на 1,55 млрд. долара.

Според изпълнителния директор на AMD Дирк Майер през тримесечието се е наблюдавал силен ръст в търсенето на новите мобилни платформи на компанията. Това му дава основание да очаква ръст на приходите през третото тримесечие.

Основните бизнес сегменти, в които оперира AMD са донесли солидни резултати. Поделението за разработка на микропроцесори например е постигнало ръст на приходите от 31 на сто до 1,2 млрд. долара. Бизнесът с графични карти пък е регистрирал увеличение на приходите от 87 на сто до 440 млн. долара.

Според анализатори, отчетът на AMD е силен, но въпреки това резултатите на компанията са по-слаби от това, което показа големият конкурент Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
fallback