fallback

IT разходите за 2010 се очертават с по-малък ръст от първоначалните прогнози

Според нова оценка на Gartner растежът в световен мащаб ще е с 3,9% спрямо прогнозираните досега 5,3%

08:32 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите в сферата на информационните технологии ще нараснат по-малко от очакваното през 2010 г., сочи нова прогноза на специализираната компания Gartner. Като причини се посочват дълговата криза в Европа и обезценяването на еврото спрямо долара, предава Ройтерс.

Новата оценка предвижда IT разходите да възлязат за годината на 3,35 трлн. долара, или с 3,9% повече спрямо тези за 2009 г. Предишните очаквания бяха за годишен ръст от 5,3 на сто.

„Кризата с държавните дългове в Европа засяга перспективите пред разходите за информационни технологии”, пише в свой доклад Ричард Гордън, вицепрезидент в Gartner.

Според него поскъпването на щатската валута спрямо еврото ще продължи и през второто полугодие, отразявайки се върху IT разходите, изчислявани в долари.

Гордън смята още, че през следващите пет до десет години държавният сектор на Стария континент ще ореже IT инвестициите си, които ще пострадат от мерките за борба с дефицитите и дълговете.

„Икономическата активност на частния сектор също се очертава да бъде забавена заради последствията от строгите мерки върху доставчиците на държавите и индиректния ефект на доминото.”

Световното търсене на информационни услуги през 2010 се очаква да нарасне с 2,9 на сто на годишна база до 786 млрд. долара, а това на софтуер – с 3,1 на сто до 229 млрд. долара.

Що се отнася до компютърните продажби, прогнозите са за по-силно покачване - от 9,1 на сто - до 365 млрд. долара. Разходите на телекомите пък ще нараснат с 3,4% до 1,97 трлн. долара, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 29.08.22 г.
fallback