fallback

Google с компромис за търсенията от Китай заради риск от загуба на лиценза

Вместо да бъдат насочвани към сайта на търсачката в Хонконг, потребителите ще отиват в страница, от която ще получават линк за достъп до сайта

11:35 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Google ще спре да насочва търсенията от Китай към сайта си в Хонконг – стъпка, която беше предприета заради цензурирането на съдържание в Китай.

Причината за новите действия на интернет търсачката е предупреждението от страна на китайските власти, че компанията може да загуби лиценза си да оперира в страната, предаде ВВС.

Потребителите ще бъдат насочвани към страница, от която ще получават линк за достъп до сайта в Хонконг.

По този начин Google се надява да продължи лиценза си в Китай, който изтича в сряда. Компанията спря дейността си в континенталната част на Китай през март, заявявайки, че повече не иска да допуска цензурата на правителството.

На китайския пазар Google заема второ място по пазарен дял след местната търсачка Baidu. Китайското правителство планира до пет години близо половината от населението да има достъп до интернет спрямо около 30% в момента. Заради мащабите на пазара и перспективите за растеж за Google няма да е никак добре да загуби бизнеса си в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 30.08.22 г.
fallback