fallback

Бивш шеф на БНР подаде жалба срещу избора на генерален директор на радиото

Нарушен е принципът на равнопоставеност на кандидатите при провеждането на конкурса, твърди Александър Велев

14:53 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Във Върховния административен съд (ВАС) е постъпила жалба от Александър Велев срещу решението от 28 май 2010 г. на Съвета за електронни медии (СЕМ) за избиране на Валерий Тодоров за генерален директор на Българското национално радио (БНР), съобщиха от пресслужбата на съда.

Според Велев, който е бивш директор на БНР и кандидат за поста отново в сегашния конкурс, решението на СЕМ е незаконосъобразно, тъй като е нарушен принципът на равнопоставеност на кандидатите при провеждането на конкурса.

В хода на обявения на 17 март тази година конкурс и при започнала процедура, СЕМ с решение от 22 април е изменил сроковете за подаване на документи за участие, тяхната проверка и датите за събеседване на кандидатите, се посочва в жалбата.

„С решението си Съветът за електронни медии нарушава равнопоставеността на кандидатите, особено на подалите до датата на решението документи, както и на кандидатите, живущи в чужбина”, пише Велев. Според него организираната с решението от 22 април публична дискусия на 4 май също нарушава равнопоставеността на кандидатите, подали документи преди решението, както и на живеещите в чужбина.

Освен това Валерий Тодоров е представил вижданията си за развитие на БНР в обем над определения от СЕМ, посочва Велев. „Това дава възможност на спечелилия кандидат да представи много по-подробно своите виждания за развитието на БНР от останалите кандидати и нарушава принципа на равнопоставеността при провеждането на конкурса”, твърди Александър Велев.

СЕМ преизбра на 28 май единодушно с 8 гласа „за“ Валерий Тодоров за генерален директор на БНР, като това ще бъде вторият му пореден мандат. Той беше избран за позицията на 11 май 2007 г. Един от деветимата членове на СЕМ е отсъствал.

Кандидатите за шеф на радиото бяха девет. Освен Валерий Тодоров и Александър Велев, в състезанието участваха Жени Гаджалова, бившият директор на Радио Благоевград Николай Ангелов, журналистите Чавдар Стефанов и Ивайло Малинов, Поля Станчева (също бивш директор на БНР за два последователни мандата), Анета Милкова (бивш член на Управителния съвет на БНР) и водещата в радиото Гергина Гаргова-Дворецка.

Александър Велев е бил директор на БНР от 1998 г. до 2001 г., а понастоящем е кореспондент на националното радио в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
fallback