fallback

Програмистите предпочитат Android на Google пред iOS на Apple

Редица компании, сред които Sony, Logitech и Toshiba, възнамеряват в скоро време да пуснат таблети и нетбуци, които ще работят с Android

09:44 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Операционната система Android на Google печели предпочитанията на програмистите пред iOS на Apple, пише Bloomberg.

Според проучване на Appcelerator, проведено сред 2733 програмисти, повече от половината са заявили, че Android на Google има най-голям потенциал за развитие в дългосрочен план от операционните системи, които са на пазара, докато едва около 40% от запитаните са предпочели iOS на Apple.

Изследването е пореден сигнал за нарастващата популярност на Android пред iOS, която ще се използва в новия iPhone 4, коментира агенцията. С повече от 60 базирани на Android мобилни устройства и 60 хил. приложения, операционната система печели по 100 хил. нови потребители на ден. Според прогноза на Gartner Android ще се превърне във втората най-популярна мобилна операционна система през 2012 г.

„Google и Apple играят шах и всички останали се опитват да ги догонят“, казва Скот Шварцхоф, вицепрезидент на Appcelerator.

Смартфоните не са единствената сфера, в която Android атакува Apple, Microsoft Corp., Research In Motion Ltd. и Palm Inc., както и най-разпространената операционна система в сегмента Symbian.

Дузина компании, сред които Sony, Logitech International и Toshiba, възнамеряват в скоро време да пуснат на пазара таблети и нетбуци, които ще работят с Android.

„Android е единствената истинска алтернатива на Apple в момента”, казва Кен Дулани, вицепрезидент на Gartner.

Говорител на Apple в Калифорния е отказал да коментира проучването.

Конкуренцията между компаниите напомня битката между Apple и Microsoft през 80-те и началото на 90-те години, когато пазарът на операционни системи за настолни PC-та все още не беше разпределен.

„Сега имате същата война, но за мобилните устройства“, казва Дейвид Оуенс, вицепрезидент на Sprint Nextel Corp., третият по големина мобилен оператор в САЩ, който от декември миналата година е представил три нови смартфона с Android. Последният от тях Evo 4G, който беше пуснат на пазара през този месец, има най-добрите продажби през първия ден от всички модели, предлагани от Sprint.

Добрите продажби на Android помогнаха и за увеличаването на пазарния дял на HTC до 9,4% от 7,3% през третото тримесечие на 2009 г., докато за същия период производителят на Droid, Motorola Inc. е увеличил пазарния си дял от 2,1 на сто до 12,4 на сто. Droid също използва Android.

Motorola представи нов телефон с Android на американския пазар в сряда, докато Samsung Electronics Co. ще представят Galaxy S също с Android до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 03.09.22 г.
fallback