fallback

Руски милиардер иска да купи френския вестник Le Monde

Глеб Фетисов определя изданието като "античен експонат на медийния пазар, който с годините ще става само по-ценен“

13:17 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руският милиардер Глеб Фетисов, собственик на финансово-инвестиционната група „Мой Банк“, иска да купи френския вестник Le Monde, предаде EUobserver.

43-годишният Фетисов, който е на 42-ро място в Русия по богатство със състояние в размер на 1,3 млрд. евро, е заявил в интервю за руския вестник Комерсант, че е заинтересуван от такава сделка.

„Това не е краткосрочен спекулативен проект. За мен тази сделка е преди всичко бизнес проект. Възнамерявам да разработя вестника и да остана собственик на контролен дял“, е посочил Фетисов. „Имаме уникалната възможност да купим този античен експонат на медийния пазар, който с годините ще става само по-ценен.“

Фетисов, който е бивш депутат от партията на Владимир Путин, е заявил, че няма да се меси в редакционната политика на френския вестник.

„Имам ясна представа как да се преструктурират дълговете и да се направят пари от издаването на вестника, без да се бъркам на журналистите. Силно подкрепям структура, която избягва политическото влияние върху редакционната политика“, е казал милиардерът.

Le Monde е създаден през 1944 г. от генерал Шарл дьо Гол. Журналистите на вестника държаха досега контролен дял в компанията като гаранция за редакционната независимост. Този модел обаче вече не е жизнеспособен, тъй като изданието е изправено пред невъзможност да изплати задължения, дължими през юли.

През юни френският президент Никола Саркози се опита да блокира оферта за вестника от страна на трима бизнесмени, свързани с негови политически противници.

От закупуването на Le Monde е заинтересуван и френският телекомуникационен и медиен магнат Клод Пердриел, който притежава изданието Nouvel Observateur.

Ако Фетисов стане собственик на Le Monde, той ще бъде вторият голям руски инвеститор във френския медиен сектор. През 2009 г. Александър Пугачев, син на банкера и съмишленик на Путин Сергей Пугачев, купи таблоида France Soir.

През март тази година пък Александър Лебедев купи британския вестник Independent. Негова собственост е и всекидневникът Evening Standard. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 03.09.22 г.
fallback