fallback

Google помоли САЩ и ЕС да окажат натиск на Китай

Ако спечели дело срещу Китай в Световната търговска организация, САЩ може официално да поискат компенсации за всяка доказана вреда, причинена на американска компания

14:18 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Google официално е поискала от САЩ и Европа да окажат натиск върху Китай за премахване на цензурата в интернет, като определя действията на китайското правителство като нечестна бариера пред свободната търговия, съобщава Wall Street Journal.

Адвокатът на Google Дейвид Дръмънд призовава западните правителства да защитят свободната търговия с информация със същата решимост, както критикуват дъмпинговите цени на китайските стоки. По думите му правителственият натиск е „единственият начин за обуздаване на растящата цензура“ в Китай.

Google, най голямата в света компания за търсене в интернет, имаше сблъсък с китайското правителство по-рано тази година, след като спря да самоцензурира резултатите от търсене в Китай, както изискваха китайските разпоредби. Решението беше взето в отговор на атака на китайски хакери, при която беше откраднат софтуер на Google и беше нарушена неприкосновеността на електронните пощи на активисти за човешки права в страната.

От края на март Google прехвърля резултатите от търсения в Китай към Хонконг, където не съществуват подобни ограничения.

„Кибератаката беше капката, която преля чашата. Ние установихме, че е изключително трудно да правим бизнес в Китай и в същото време да се придържаме към нашите ценности“, казва Дръмънд, като посочва опасността Google да бъде превърната в част от апарата за цензура на китайската държава.

„Цензурата, освен че нарушава човешките права, е и бариера пред свободната търговия“, коментира той. „Китай използва цензурата, разбира се, за политически цели, но също и като средство, с което международни компании се държат в неизгодна позиция на китайския пазар.“

„Би трябвало да е очевидно, че интернет секторът е особено важен за Запада, така че трябва да работим заедно, за да сме сигурни, че е защитена свободата на търговията с информация“, допълни той.

Дръмънд не коментира възможността САЩ да заведат дело срещу Китай в Световната търговска организация, спечелването на което би позволило на Вашингтон официално да поиска компенсации от Китай, за всяка доказана вреда причинена на американска компания.

Вместо това той посочва, че ще са необходими нови търговски правила, които да покриват и интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 10.09.22 г.
fallback