fallback

Във Венецуела създадоха агенция за контрол на информацията

Агенцията ще има право да забранява или ограничава разпространението на различни медийни съобщения

11:37 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Във Венецуела създадоха агенция за контрол на разпространението на информацията, която ще следи за накърняване на държавните интереси в средствата на масова информация, съобщи AFP. Въпросната агенция ще се нарича Cesna и ще има право да забранява или ограничава разпространението на различни медийни съобщения.

Засега не се уточнява, каква именно информация агенция Cesna ще счита за заплаха на държавните интереси. Другата основна задача на агенцията ще бъде събиране, обработка и анализ на медийни съобщения.

В последно време правителството на венецуелския президент Уго Чавес прие редица закони, засилващи натиска върху опозиционните медии. От края на 2009 г. местните радио и телевизионни канали за длъжни да предават речите на Чавес, като при отказ са заплашени от закриване.

Чавес обяви война на опозиционните медии в началото на миналата година. Тогава той заяви, че „лъжите и преувеличението“ за дейността на правителството на Венецуела, които се излъчвали в частни медии, съществено понижават равнището на одобрението на политиката на ръководството на страната от населението. Впоследствие няколко телевизионни канала и радиостанции по различни причини бяха лишени от лицензии за работа.

Понастоящем във Венецуела има само един излъчващ на територията на цялата страна опозиционен телевизионен канал – Globovision. През март неговият президент и основен собственик – Гилермо Сулоага, беше задържан по углавно дело за оскърбление на властта и клевета срещу Чавес. Самият Сулоага отхвърля всички обвинения по свой адрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 19.08.22 г.
fallback