fallback

Nokia и Yahoo се обединяват срещу Apple и Google

Двете компании сключиха споразумение, директно насочено срещу пазарния дял на конкурентите си

21:56 | 24.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Американската компания Yahoo ще обедини силите си с финландската Nokia в областта на мобилния интернет в Северна Европа. Според анализатори, този ход е насочен директно към атака на пазарните дялове на големите играчи в сектора – Apple и Google.

От втората половина на годината Yahoo ще бъде ексклузивен доставчик на e-mail услуги за телефоните Nokia. Финландската компания пък ще предоставя ексклузивно карти и навигационни системи за Yahoo, предава Ройтерс.

Споразумението бе обявено по време на пресконференция в Ню Йорк днес. По време на събитието двете компании подчертаха необходимостта от разширяване на услугите за потребителите на развиващите се пазари, където все по-често телефонът е основен или единствен източник за достъп до интернет.

За момента Nokia е водещ продавач на мобилни устройства в много от развиващите се страни, но среща огромни трудности при печеленето на пазарен дял в САЩ. Именно достъпът до пазара в Северна Америка е основната причина за споразумението, смятат анализатори.

През последните години мобилните услуги и мобилният софтуер стават все по-важни, като повод за това стана навлизането на Apple и Google на пазара на мобилни устройства. Това се отрази негативно на традиционно силни компании в сектора, каквито са Nokia и Samsung.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 23.08.22 г.
fallback