fallback

TDK ще произвежда безжични зарядни устройства за електромобили

Технологията позволява на електрическите автомобили да зареждат акумулаторните си батерии при паркиране и по време на движение

12:06 | 29.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Богатият на традиции технологичен концерн TDK навлиза в нови ниши. Компанията обяви плановете си за "бърза комерсиализация на безжични системи за предаване на електрическа енергия" за зареждане на електромобили и други мобилни консуматори на електрическа енергия.

За целта TDK е подписала лицензно споразумение с WiTricity – компания, която се занимава с производството на резонансни електромагнитни системи за предаване на енергия. Новите устройства позволяват на електрическите автомобили да зареждат акумулаторните си батерии при паркиране и по време на движение, пише ComputerWorld.

Технологията на WiTricity може да създаде резонансно магнитно поле на разстояние до един метър. Характерна черта на тази технология е, че енергията се предава само ако приемникът и предавателят работят с еднаква, точно определена честота, например 85 KHz. Възможно е предаването и приемането на електрическа енергия с мощност до 3,3 KW при загуби, не по-големи от 10%. Енергията преминава през различни прегради, като например асфалт или стена. През 2009 година TDK разработи безжичен предавател на електрическа енергия за мобилни телефони и компактна електроника, а сега започва масовото производство на мощни устройства за зареждане на електромобили, припомня ComputerWorld. През 2013 година компанията пък създаде един най-малките и леки прототипи за безжично зареждане на мобилни устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Технологии виж още