fallback

Сноудън имал достъп до секретна информация, докато работил в Dell

NSA е нарушила регулациите за неприкосновеността на личния живот или е превишавала правата си хиляди пъти годишно

12:03 | 16.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Получилият убежище в Русия бивш сътрудник на ЦРУ (CIA) и американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън е започнал да събира документи за секретните програми на американските разузнавателни служби още през април 2012 г., когато е работил в Dell. Това съобщи източник запознат с разследването, пожелал анонимност, предава Bulgaria On Air, като се позовава на агенция Bloomberg.

Досега се смяташе, че Сноудън е получил достъп до секретни данни между март и май, като служител на Booz Allen Hamilton – компания подизпълнител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Според анонимния източник Сноудън целенасочено започнал работа там, за да получи достъп до допълнителна секретна информация, която в последствие да предаде на медиите.

Американските власти поставиха под въпрос как обикновен системен администратор в компютърния гигант Dell е успял да получи достъп до толкова много строго секретни документи и то без да събуди подозрение.

Новините, че Сноудън е теглил информация, докато работил в Dell, може да увеличат натиска върху американските разузнавателни служби да затегнат контрола върху протоколите за сигурност, с цел предотвратяване на бъдещо изтичане на секретна информация.

Booz Allen Hamilton уволни Едуард Сноудън, след като той замина за Хонг Конг с голямо количество секретни материали. В момента компанията сътрудничи за разследванията във връзка с неговото назначаване и изтичането на информация. Все още не е ясно дали от Dell са предприели същите действия. 

Същевременно стана ясно, че NSA е нарушила регулациите за неприкосновеността на личния живот или е превишавала правата си хиляди пъти годишно, откакто през 2008 г. Конгресът й дава широки нови правомощия. Според Washington Post повечето от нарушенията били свързани с неразрешено следене на американци или чуждестранни мишени на разузнаването в САЩ в нарушение на закона. Получените от вестника документите са с такава висока степен на детайлност и аналитичност, каквито обикновено не се споделят и с Конгреса или специалния съд, който контролира подслушванията.

В един от документите служители на NSA са инструктирани да заменят подробностите с по-общи изрази в докладите до министерството на правосъдието и канцеларията на директора на националното разузнаване.

В един от случаите NSA решила да не докладва за неумишлено следене на множество американци. През 2008 г. голям брой телефонни обаждания от Вашингтон били проследени след грешка в програмирането, след като телефонният код за района на американската столица 202 бил сбъркан с международния код на Египет – 20.

В доклада от проверката на NSA от май 2012 г. са изброени 2776 случая за предходните 12 месеца на неразрешено събиране, съхраняване, достъп или разпространение на защитени от закона комуникационни данни, отбелязва вестникът. Според вестника повечето били неумишлени, като най-сериозните били нарушаването на съдебна заповед и неразрешеното използване на данните на повече от 3000 американци и граждани, притежаващи зелена карта.

Още за скандала с подслушванията в САЩ чете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Технологии виж още