fallback

Държавата дава 62 млн. лева за софтуер на Microsoft

В надпреварата може да участват само три български компании

17:54 | 12.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Държавата ще даде 62 млн. лева за софтуер на Microsoft, вместо прогнозираните 90 млн. лева. Това каза днес главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков, цитиран от БТА.

Държавната поръчка за покупка на 96 хил. броя лицензи за софтуерно осигуряване на обща стойност 62 млн. лв. е за тригодишен период. Процедурата за обществената поръчка стартира на 22-и февруари. По думите на Желязков условията на обществената поръчка са изключително прозрачни, а в комисията, която ще обсъжда поръчката, ще бъдат поканени всички, които е разрешено да участват, включително и неправителствени организации. 

Въпреки уверенията му за равен достъп обаче остават някои съмнения. В документацията за поредна година е записано изискването участниците да са доставчици на Microsoft за корпоративни клиенти (Large Account Reseller). В България има само три такива компании: "ЦАПК Прогрес" (досегашен постоянен победител в търга), СТЕМО и "Акт софт". Наистина в ЕС има и други компании с такъв статут, но те едва ли биха изявили интерес да се включат в търга предвид сравнително ниския за европейските равнища обем.

Ако поръчките бяха разделени между различните администрации, цените за софтуерната поддръжка щяха да са между 50 и 100% по-високи, отбеляза още Желязков.

Софтуерно осигуряване на компютрите на администрацията означава право на преносимост на операционната система, възможност за системна комуникация със сървърите на държавата, ползване на новите версиите за софтуер, както и консултантската помощ за внедряване и ползване на програмния продукт, разясни главният секретар.

Обществената поръчка обхваща компютърни конфигурации за цялата държавна администрация, включително НОИ, МО МВР, Народно събрание, НЗОК и структурите на местната и на съдебната власт, както и други структури, каза още Желязков.

В България огромна част от системите на администрацията са базирани на продукти на Microsoft и лицензите са важни за осъществяване на електронното правителство, добави от своя страна заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той уточни, че заявките на държавните администрации са надхвърлили многократно очакванията на правителството, тъй като са били на обща стойност над 150 млн. лева. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Технологии виж още