IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Огнян Донев e обвинен в укриване на данъци за близо 63 млн. лева

На съд отива и шефът на Телсо АД Борис Борисов - за укриване на данъци в размер на малко под 7,5 млн. лв.

15:59 | 30.07.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Огнян Донев e обвинен в укриване на данъци за близо 63 млн. лева

След тригодишно разследване прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу предприемача Огнян Донев за укриването на данъци за близо 63 млн. лева. 

Според обвинението в имотната си декларация през 2007 година, в качеството си на изпълнителен директор на "Елфарма" АД, Донев не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат на фирмата от извършени седем сделки с акции извън регулирания български борсов пазар и между свързани лица. В годишната данъчна декларация по Закона за корпоративно подоходно облагане не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат за общо 418 531 500 лева. То идва от сделки с акции извън регулирания пазар на БФБ.

Така са били продадени 10 400 000 броя поименни безналични акции от капитала на "Софарма" АД на "Телекомплект" АД на цена от по 1 лев за акция. От прокуратурата посочват, че е трябвало финансовият резултат да бъде увеличен по пазарни цени към датата на сделката, а именно по 9,35 лева на брой акция, или с обща борсова цена на сделката в размер на 97 240 000 лева.

Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е  86 840 000 лв. и данък печалба в размер на 13 026 000 лева.

По-късно през същия месец Донев продал 5 500 000 броя поименни безналични акции от капитала на "Софарма АД на "СОФСТРОЙ" АД също при цена от 1 лев. В този случай е трябвало цената да е 9,17 лв. за брой, или с обща борсова цена на сделката 50 435 000 лева. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е 44 935 000 лв. и данък печалба в размер на 6 740 250 лева, изчисляват от обвинението.

В друга сделка са продадени 4 млн. акции от капитала на "Софарма" АД на "СОФИЯ" АД отново при цена от 1 лев за брой. Прокуратурата посочва, че в този случай продажбата трябва да е била при 9,30 лв. за акция, което би оформило цена на сделката от 37 200 000 лева. Облагаемият финансов резултат с ефект върху печалбата за конкретната сделка е в размер на 33 200 000 лв. и данък печалба в размер на 4 980 000 лева.

На съд отива и Борис Борисов, изпълнителен директор на "Телсо" АД – също за укриване на данъци, но в размер на малко под 7,5 милиона лева. Той  също е извършвал такива сделки с акции на "Софарма", но през следващата 2008 г.

Неговите продажби са за над 22 млн. акции при цена от 1 лев за брой. От двете сделки, при които те са били продавани на "Финансово консултантска компания" АД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на "ТЕЛСО" АД в особено големи размери - 7 483 105,19 лева. В годишната си данъчна декларация по Закона за корпоративното данъчно облагане той не е обявил увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 74 831 051,94  лева.

През 2012 г. на Донев вече бе повдигнато обвинение за пране на пари.  През юни 2012 г. говорителят на СГП Румяна Арнаудова заяви, че чрез 4 фалшиви документа Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи 43% от акциите на "Медийна група България". Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 80% от дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов, добави Арнаудова. По думите й по този начин е извършено "прането на пари", тъй като сделката е осъществена чрез имущество, придобито с документна измама.

През март 2013 г. Софийската градска прокуратура прекрати разследването за "пране на пари" срещу мажоритарните собственици на „Медийна група България Холдинг“ Огнян Донев и Любомир Павлов. Обвинителите не са открили доказателства за "пране на пари" чрез продажба на дружествени дялове, се посочва в съобщението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 13 rate down comment 8
cokrat1
преди 8 години
Закона е категоричен...извън регулирания пазар печалбата се облага....при Донев случая е такъв...придобиваш активи за 300 000 000 срещу некви жълти стотинки. Никой няма да ти вземе придобивката...но първо си плати данъците за манипулиране на цената...тя е такава каквато е на пода....под пода не се признава за данъчни цели....преизчисляваме придобивката и облагаме печалбата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
mick
преди 8 години
Представяте ли си, Гугъл, шефът там да вземе да си продаде акциите на друга фирма за по 1 долар бройката... какви ли ще са последствията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Trio Soprano Music - Parla Piu Pianohttp://vbox7.com/play:0b37e4916b
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
stota4kata
преди 8 години
ТОКУДА банк как я КУПИ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Това обаче е в сила за определен вид сделки и изобщо не е ясно дали тази е от тях. Най-вероятно не е, но пак казвам - кучето изобщо е заровено другаде. Софарма е от последните независими БГ колоси, освен това оперира на пазар, за който се спори дали дели първото място с оръжията. Не търсете сензации, още по-малко от НАП. Ако беше така, Цветанов отдавна щеше да е с карирана риза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Подобно обвинение няма начин да издържи в съда ако няма солидни доказателства.Ако е невинен Донев да докаже, че или си е платил данъците или че не е длъжен да го прави поради еди каква си причина и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Каквото каже борсата - това е пазарната цена... ако това не е вярно, за какво ни е тая борса? Та нали затова е борсата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Сега става да докажеш каква е била "пазарната цена" към момента на сключване на сделката. Коя цена е "по-пазарна" - тази, на която са продадени 1М акции извън борсата или онази с 5 акции в края на годината на борсата, за да се докара подходящата доходност. Ялова е тази история и вероятно е поръчана отвън - някой се цели във "Софарма"-та. Няма да ви оставят от американското посолство да ручате от паничката, пък било то и на мижавия БГ пазар. Генерици ще ми продавате и аспиринчета по 20 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
о, един от родоначалниците на 'приватизацията" след него да се готви значи ухиления *** софиянски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
о, един от родоначалниците на 'приватизацията" след него да се готви значи ухиления *** софиянски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още