fallback

Фермери пред фалит заради неизплатени пари по САПАРД

Някои чакат субсидиите за одобрени проекти с години, като междувременно продължават да изплащат теглените банкови кредити

17:53 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Заради неизплатени пари по предприсъединителната програма САПАРД десетки фермери в страната са на път да фалират. Някои от тях чакат субсидиите за одобрени проекти с години, като междувременно продължават да изплащат теглените банкови кредити.

Сред „финансираните“ е Иво Илиев, който е кандидатствал с проект за изграждането на нова птицекланица през 2007 г. Проектът, на стойност от 6,7 млн. лв., получава одобрение, като субсидията, която е трябвало да получи Илиев до 6 януари тази година, е между 2,7 и 2,9 млн. лв. И до днес обаче парите не са изплатени, а Илиев плаща втори месец по 30 хил. лв. лихви по главницата към банката, от която взел кредита.

Общите му месечни разходи са близо 150 хил. лв. – за заплати, вноска по кредита, вода и ток. Не знае до кога ще успява да се справя със задълженията си към банката. Казва, че е на ръба на фалита така, както много негови колеги, както и че от земеделското министерство не дават отговор нито за това кога ще му бъде изплатена субсидията, нито дали това ще се случи някога.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Видео виж още