fallback

Експерти: Има оптимизъм за пазара на имоти у нас въпреки кризата

Ще има корекция в някои сегменти, има обаче и ниши, които при правилно развитие могат да бъдат много атрактивни, заявиха участниците в среща на Клуб Investor.bg

10:30 | 24.10.08 г.

Ефектите от международната финансова криза ще проличат у нас, най-вече чрез увеличаването на лихвените проценти и затрудняването на достъпа до кредитен ресурс от страна на банките. Въпреки това обаче ефектите ще бъдат ограничени и драстични спадания на цените на имотите, каквито видяхме в САЩ и Великобритания, ще бъдат избегнати в България. Около това мнение се обединиха участниците в проведената в сряда среща на Клуб Investor.bg, която беше посветена на бъдещето на пазара на имоти в България в контекста на световната икономическа криза.

Според Страхил Иванов, управител на агенция Явлена, корекция може да има, но тя не може да бъде повече от 10 процента. Цените на имотите ще намерят подкрепа в себестойността на квадратен метър, която е около 400 евро. Според собственика на Явлена имоти с идеална локация, или т.нар. „вечна“ локация, няма да загубят стойността си. Такива имоти са апартаменти във високите етажи на сгради с асансьор, намиращи се в центровете на големите градове, имоти близо до курортни дестинации, спортни и водни съоръжения.

Цените на жилищата ще намерят подкрепа и във факта, че много семейства ще се наложи да напуснат „панелките“ тъй като техният срок на амортизация изтича.

Според Алекс Щериев от SEE Capital Management България ще продължи да бъде атрактивна дестинация за чуждестранни инвестиции в недвижими имоти. Щериев обаче подчерта, че тези инвестиции не се раждат от вакум, а са функция на икономиката и стабилността в държавата. Той не бе песимистично настроен към международната криза, подчерта цикличния характер на икономиката и сравни сегашната ситуация с предишни исторически случаи, когато световната икономика е показвала признаци на забавяне. Според него едни от най-атрактивните инвестиции в бъдеще ще бъдат тези в логистични проекти.

Изненадващо за гостите на клуба и противно на общественото мнение, и двамата лектори идентифицираха търговски ниши в пазара на ваканционните имоти. Според тях интензивното строене на хотели в някои райони на страната не може да се категоризира като развитие на ваканционни имоти. Алекс Щериев коментира, че един истински ваканционен имот трябва да предостави пълен пакет от услуги на гостите си и така да постави България на картата на световните туристическите дестинации.

Според лекторите кризата ще наложи нуждата от диференциация и специализиране на услугите, свързани с недвижимите имоти, като това ще създаде търсене на услуги като пропърти мениджмънт и маректинг проучвания.

Очаквайте скоро следващата среща на Клуб Инвестор.БГ, на която темата ще бъде „Lehman Brothers: Възход и падение на една американска легенда“. Лектор ще бъде Александър Петров, който е със 7-годишен опит в структурата на Lehman Brothers като Executive Director - Global Real Estate Finance и Executive Director - Structured Finance Secondary Trading.

Алекс Щериев е инвестиционен мениджър в SEE Capital Management, които инвестират в крупни проекти, свързани главно с недвижими имоти. Сред проектите в портфолиото на компанията са „Супер Боровец“, няколко ваканционни селища извън столицата и ритейл център в София. Компанията наскоро завърши разработването на офис сграда от клас „А“ Авто Юниън Офис Център с офис площи от 10 100 кв. м., намираща се край летище София.

Страхил Иванов е управител на националната структура за търговия с недвижими имоти с марка Явлена. Г-н Иванов има 16-годишен опит в търговия с недвижими имоти и е един от основателите на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ). През 2008 г. е номиниран за „Мистър Икономика“ и „Мениджър на годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Видео виж още