fallback

Започнаха ли да наваксват с дигитализацията на бизнеса си компаниите у нас

До края на годината не се очаква сериозно увеличение на предлаганите позиции в IT сектора, посочва Деница Дженева, съосновател на Zone4Tech

22:20 | 12.09.24 г.

Компаниите в България изостават по отношение на дигитализацията. Движим се зад останалите държави от Европейския съюз. Справяме се най-добре в областта на киберсигурността, но в сферата на Business Intelligence (BI) изоставаме със 72%. Това съобщи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Деница Дженева, съосновател на медийната платформа Zone4Tech.

„Българските IT компании не са консервативни за въвеждането на изкуствен интелект, но нещата се случват по-бавно“, коментира IT журналистът.

Според Дженева интегрирането на изкуствен интелект до момента е повече маркетинг инструмент. "Много се говори за това, но реалното приложение е малко по-различно. Разбира се, някои компании се справят много успешно с това. Чатботовете и генеративният изкуствен интелект бележат успехи. Надявам се, че ще виждаме все повече иновативни решения", прогнозира Дженева.

Тя посочи няколко от проблемите на изкуствения интелект, които все още не са адресирани. "Проблемът с „халюцинациите“ е, когато изкуственият интелект не открива данни по дадена тема и си я измисля. Това се преодолява с по-добре обучение и достъп до по-голяма база данни за премахването на дискриминационния елемент", даде пример Дженева.

По думите ѝ в момента инвестициите в тази сфера се забавят след високите нива през 2023 г. „Още не може да се каже дали ще има нова „зима“ при изкуствения интелект. Нещо, което би върнало доверието на инвеститорите, е устойчивото преодоляване на проблемите. Нужен е и по-висок потребителски интерес“, отбеляза съоснователят на Zone4Tech.

Деница Дженева не очаква до края на годината да има увеличение при отварянето на нови позиции за IT специалисти, но смята, че продължава хроничният недостиг на хора.  

Тя напомни, че по време на пандемията на Запад станахме свидетели на така-нареченото „голямо уволнение“. „В България това се случи под формата на забавяне на наемане на хора. Това не означава, че хора са били освобождавани, а са били ориентирани към различни проекти“, поясни тя. И добави, че това е в резултат и на процеса на придобивания на компании.

Какви са ръстовете на IT сектора и обемът на бизнеса по данни на БАСКОМ? Какви тенденции ще бъдат очертани на форума Tech of Tomorrow на Investor.bg?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ можете да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Видео виж още