fallback

Иван Велков: Пазарът на имоти се развива плавно

Обективните статистики не ни дават кой знае какви основания нито за огромен оптимизъм, нито за песимизъм

09:00 | 14.12.16 г.

Обективните статистики не ни дават кой знае какви основания нито за огромен оптимизъм, нито за песимизъм. Пазарът на имоти в България се развива в една доста плавна траектория и следва много естествени вътрешни цикли, коментира Иван Велков, член на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарът на имоти традиционно процъфтява в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, заради динамиката в икономиката на самите градове и стабилния пазар на труда, коментира Велков.

Извън тези градове ситуацията изглежда по много тъжен начин както за хората, които се занимават с тази индустрия, така и за крайните потребители, посочи той.

По думите му 2016 г. може да бъде определена като година, доминирана от местните участници и инвеститори. "Единични са случите, в които международен финансов инвеститор е закупил актив в България и те не винаги са били толкова ключови за сектора. В края на годината се очаква да видим интересни международни компании, които ще инвестират дългосрочно в България", допълни Велков.

По думите му интересът към ваканционните имоти се връща, но цените, на които те се търгуват, са много по-ниски от това, което е предполагал първоначалният им бизнес план.

Велков открои като положителна тенденция подобряването на качеството на сградите. "Съвременните европейски и световни тенденции могат да бъдат видени като проекти и реализация в София. Ако я нямаше кризата, София нямаше да изглежда толкова далеч в класациите за привлекателност и правене на бизнес", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Видео виж още