fallback

Кр. Ангарски: България не бива да изпуска шанса да влезе със скок в еврозоната

Ще има инфлация и това ще стимулира икономиката на ЕС, смята финансистът

12:11 | 07.07.16 г. 13

България не бива да изпуска шанса си да влезе със скок в еврозоната, коментира финансистът Красимир Ангарски пред  Bloomberg TV Bulgaria.

По повод коментара на председателя на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер за разширяване на еврозоната  Ангарски заяви, че това е уникална  възможност за България след  Brexit и след няколко изпуснати възможности.

Ако пропуснем този шанс, той може би ще е последният, смята експертът.

Целта по думите му сега е да се разшири пазарът и влиянието на еврозоната. Ще има инфлация, която ще стимулира икономиката в ЕС. Еврото ще стане още по-стабилно, очаква той. 

Ангарски заяви, че в страните, въвели последни еврото, действително първоначално е имало ръст на цените, но после те са се нормализирали. Той отрече и опасенията, че населението ще обеднее.

Финансистът очаква при евентуално приемане на еврото положителни ефекти за туризма, икономиката и банките, по-ниски лихви, също и по-добър кредитен рейтинг.

Ролята на централната банка коренно ще се промени, тя ще бъде клон на ЕЦБ. Банковата система ще бъде наблюдавана много по-сериозно, за да не се повтаря кризата с КТБ, смята Красимир Ангарски.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Видео виж още