fallback

Водещите индекси отвъд Океана затвориха на червена територия

Dow Jones отчете най-лошото си представяне от 3 февруари тази година

22:30 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции поевтиняха в четвъртък. Водещите индекси на Wall Street се понижиха, като Dow Jones Industrial Average се смъкна с 232 пункта, или с 1,41% до 16 108,89 пункта, на фона на кризата в Украйна и незадоволителните данни за икономиката на Китай.

По този начин индексът на сините чипове отчете най-лошото си представяне от 3 февруари тази година. Широкият индекс S&P 500 се понижи с 1,17% до 1 846,34 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се смъкна с 1,46 на сто до 4 260,42 пункта.

„New York Times публикува статия, според която руските военни сили провеждат нови военни операции в близост до украинската граница. Най-вероятно тези новини предизвикаха пониженията“, коментира за CNBC пазарният стратег в Stifel, Nicolaus Елиът Спар.

Ройтерс пък се позовава на източници от банковия и индустриалния сектори на Китай, които се опасяват за финансовото състояние на компаниите в двата сектора. По информация на агенцията поради тази причина банките са намалили с до 20% кредитирането.

Въпреки че към края на февруари оптимизмът на пазарите нарасна, то в първите седмици на март преобладава песимизма.

„Не съм сигурен дали има основателна причина за това. Просто се намираме в общо неразположение след доброто възстановяване на развиващите се пазари“, споделя от друга страна пазарният стратег в BTIG Дан Грийнхаус.

През февруари бюджетният дефицит на САЩ спадна до 194 млрд. долара, предаде MarketWatch. Данните на американското Министерство на финансите показаха, че понижението е с 10 млрд. долара, или с 5% спрямо дефицита, отчетен през февруари 2013 г. Правителствените разходи през месеца възлизат на 338 млрд. долара, което е с 4% повече в сравнение с година по-рано. Приходите нарастват с 18% на годишна база до 144 млрд. долара. За финансовата година към днешна дата дефицитът е намалял с 24%, като приходите са се увеличили с 9, а разходите – спаднали с 1%.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че САЩ и ЕС са готови да вземат „много сериозни мерки" срещу Москва в понеделник, в отговор на референдума в неделя в Крим за присъединяване към Русия.

Същевременно Стенли Фишер заяви пред Банковата комисия на Сената, че Федералният резерв на САЩ прави всичко по силите си, за да помогне на икономиката.

През миналата седмица броят на първоначално подадените заявления за помощи за безработни се понижи с 9 хил. до 315 хил. Това е и най-ниското ниво на показателя от над три месеца. През февруари продажбите на дребно в САЩ се повишиха за първи път от три месеца – с 0,3% спрямо януари, показаха данните на търговското министерство. Очакванията бяха за малко по-слаб ръст – до 0,2%.

Цената на акциите на Pfizer спадна с 2,69% до 31,12 долара и компанията поведе губещите сред компонентите на Dow Jones.

Акциите на Amazon.com поскъпнаха с 0,21 на сто до 371,43 долара, след като онлайн търговецът повиши цената на основния си абонамент.

Goldman Sachs Group изтри 1,8% от цената на книжата си до 166,70 долара. Причината - S&P Capital IQ понижи оценката за ценните книги на банката от „купувай“ на „продавай“.

Акциите на Krispy Kreme Doughnuts поскъпнаха с 1,16% до 20,11 долара, след като компанията завиши очакванията за годишните си финансови резултати.

Williams-Sonoma повиши с близо 10% капитализацията си до 64,74 долара за ценна книга, след като продавачът на луксозни домакински съдове и обзавеждане за дома представи по-добри от очакваното прогнози за финансите си през 2014 г.

Книжата на Dollar General поевтиняха с 2,75%, след като компанията оповести по-слаби от прогнозираното продажби около коледните празници.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол с доставка през април поскъпват минимално с 0,2% до 98,20 долара за барел. Контрактите върху златото с доставка през април прибавиха 1,90 долара към цената си до 1 372,40 долара за тройунция.

Пазарите на метали също бяха във фокуса на инвеститорите в последните седмици. Цената на медта достигна 4-годишно дъно. Как се движи цената на метала в момента? Високо ли е търсенето? Отговор на тези въпроси ще намерите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Видео виж още