fallback

Африкански производител на злато реализира IPO за 581 млн. паунда

Дебютът на African Barrick Gold е най-големият на Лондонската фондова борса за последните близо две години

14:51 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията за добив на злато African Barrick Gold се листна успешно на Лондонската фондова борса, като реализира първично публично предлагане (IPO) за 581 млн. паунда, предаде Wall Street Journal. Минната компания се отдели по този начин от канадската Barrick Gold Corp., която е най-големият производител на злато в света.

Инвеститорите са закупили 101 млн. акции на African Barrick Gold по цена от 575 пенса на акция, което е близо до долната граница на предложения ценови диапазон от 550 до 650 пенса. Това прави пазарната оценка на African Barrick Gold 2,32 млрд. паунда и означава, че тя е потенциален кандидат за влизане в британския индекс FTSE 100.

Първичното публично предлагане на добивната компания е най-голямото за Лондонската фондова борса за последните близо две години. Това загатва, че доверието на инвеститорите във финансовите пазари се е подобрило, след като в началото на годината няколко IPO-та в Лондон бяха отложени заради лоши пазарни условия.

African Barrick Gold е добила 716 хил. тройунции злато през 2009 г. от четирите си мини на африканския континент. Минната компания се надява да увеличи производството на злато до 800-850 хил. тройунции през тази година и разполага с 16,8 млн. тройунции резерви. Barrick Gold е запазила 75% от акциите на African Barrick Gold.

Борсовият дебют на добивната компания е обнадеждаваща новина за няколко големи европейски компании, които планират IPO-та през тази година, включително немският кабелен оператор Kabel Deutschland и химическата компания Brenntag Holding. Те планират да привлекат съответно 700 млн. евро и 588 млн. евро от инвеститорите.

African Barrick Gold е поредно потвърждение на прогнозата на счетоводната фирма Grant Thornton, че минните компании ще наберат рекордни суми от първични публични предлагания на фондовите борси по света през тази година. Интересът на инвеститорите към този сектор е много силен през последните 12 месеца.

През февруари турският производител на злато Koza Altin привлече 662,4 млн. турски лири (436 млн. долара) чрез първично публично предлагане на фондовата борса в Истанбул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
fallback