fallback

Компания за инвестиционни съвети за пенсиониране се листва на Nasdaq

Financial Engines, основана от носителя на Нобелова награда за икономика Уилям Шарп, планира да привлече 117 млн. долара

11:11 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията за инвестиционни съвети за пенсиониране и управление на активи Financial Engines планира да се листне на борсата Nasdaq и да привлече по този начин около 117 млн. долара, предаде Wall Street Journal. Един от основателите й е Уилям Шарп, който е носител на Нобелова награда за икономика.

Ръководството на Financial Engines ще предложи на инвеститорите общо 10,6 млн. свои акции в ценовия диапазон между 9 и 10 долара за акция. Финансовите анализатори оценяват положително дружеството, което предоставя консултации на групи от инвеститори в САЩ относно техните пенсионни планове.

Ако предложената от Financial Engines цена се съпостави с нейните материални активи, тогава пазарната оценка на компанията се оказва по-ниска от тази на нейните конкуренти Morningstar и T. Rowe Price Group Inc.

Съветите, които Financial Engines предоставя, са свързани с това кои акции и взаимни фондове да се купуват и продават. За тази цел компанията разполага с мощни онлайн инструменти за сравнение, което означава, че може да поеме откриването на голям брой нови сметки, без да увеличи разходите си.

Нейният най-голям и бързо растящ сегмент са приходите от предоставяне на професионалните услуги за управление на пенсионни планове. В този случай инвеститорите отстъпват на Financial Engines да поеме управлението на техните портфейли, като засега компанията има 25,7 млрд. долара под управление.

Освен това Financial Engines има добра стратегия за абонамент за финансови услуги, която й позволява да запазва 96% от клиентите си всяка година.

Financial Engines планира да се възползва от тенденциите на пазара на пенсионни услуги в САЩ, като все повече хора изостават традиционните пенсионни планове но много от тях не са подготвени да вземат самостоятелно най-добрите инвестиционни решения.

Икономистът Уилям Шарп е известен със съотношението на Шарп, което показва каква възвращаемост получава един инвеститори за всяка единица риск, която поема купувайки си дялове в един фонд.

През тази седмица на борсата Nasdaq ще дебютира и китайската рекламна агенция Redgate Media Group, която планира да привлече до 47 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 07.09.22 г.
fallback