fallback

ING обмисля листване на застрахователния си бизнес в края на 2011 г.

Секторът в ЦИЕ има огромен потенциал, казват от компанията

14:36 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

ING Groep NV, най-голямата холандска група за финансови услуги, планира да продаде целия си застрахователен бизнес наведнъж чрез първично публично предлагане, става ясно от изказване на ръководителя на подразделението за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

ING ще „подготви за първично публично предлагане целия си застрахователен бизнес, най-вероятно към края на 2011 г.“, въпреки че компанията все още проучва различни възможности. Това е казал в интервю в Прага Том Клифуис, изпълнителен директор на ING Insurance в Централна и Източна Европа, съобщава Bloomberg.

Компанията оповести плановете си да се раздели със застрахователните си подразделения през октомври миналата година. Целта е да бъде подпомогнато връщането на получената от държавата финансова помощ в разгара на кризата.

По думите на Том Клифус няма никакъв начин застраховането в Централна Европа да бъде извадено от плановете за продажба, предвижда се да бъде продаден целият застрахователен бизнес.

Всъщност продажбата му, както и тази на подразделение в САЩ за онлайн банкиране, бяха сред поставените условия от Европейския съюз, за да може холандската група да получи помощ от държавата. Разделянето на финансовия бизнес от застрахователния се предвижда да стане факт до края на тази година.

Според Клифиус Централна и Източна Европа имат голям потенциал, тъй като проникването на услуги за животозастраховане и пенсионно осигуряване е „много, много ниско“ спрямо нивата в Западна Европа. Според него обаче регионът наваксва разликата „много, много бързо“.

В България ING присъства от 1994 г. с основаването на ING Банк клон София. През април 2001 г. групата навлезе на пенсионноосигурителния ни пазар, а през май 2006 стартира и животозастраховане у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 07.09.22 г.
fallback