fallback

$2,24 млрд. набра Русал от дългоочакваното IPO

Търговията с акциите на компанията ще започне едновременно в Хонконг и Париж на 27 януари

16:01 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руският производител на алуминий Русал набра 2,24 млрд. долара в рамките на дългоочакваното си първично публично предлагане (IPO) в Хонконг, съобщи АФП, позовавайки се на източник, близък до компанията.

Търговията с акциите на компанията ще започне едновременно в Хонконг и Париж на 27 януари.

Русал продаде 1,61 млрд. акции на цена от 10,80 хонконгски долара (1,4 щатски долара), което е в средата на обявения индикативен ценови диапазон от 9,10-12,50 долара. Продадените акции се равняват на 11% от увеличения капитал на компанията.

„Русал можеше да определи каквато и да е друга цена в тези граници, но е пожелал да гарантира предлагане с високо качество“, е коментирал източникът на агенцията.

Заявки за покупка са подали над 300 институционални инвеститора, сред които е Cheung Kong Holdings, собственост на най-богатия хонконгски бизнесмен Ли Кашин. По информация на Итар-Тасс групата влага в акции на Русал 100 млн. долара.

Също според руската агенция около 40 на сто от акциите са поделени между четири основни инвеститора - компании и хедж-фондове, контролирани от малайзийския милиардер Робърт Кук, британския финансист Натаниел Ротшилд и американския магнат Джон Полсън, както и руската Банка за развитие на външноикономическата дейност (Внешекономбанк).

Оттук нататък търговията с акциите на Русал ще е възможна за индивидуални инвеститори само в Париж. Според АФП в Хонконг в алуминиевия гигант ще може да инвестират само институционални и професионални инвеститори, които трябва да купуват акции на стойност поне един милион хонконгски долара.

Местните регулаторни органи въведоха особено висок праг за влизане в позицията с аргумента, че тя се счита за рискова.

И в Париж, и в Хонконг Русал е първата руска компания.

Групата, която има значителни непогасени задължения, успя да получи в началото на декември 2009 г. съгласие от кредиторите си за преструктуриране на дълга, равняващ се на 14,9 млрд. щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 12.09.22 г.
fallback