fallback

Bank of America продаде акции за над 19 млрд. долара

Вторичното публично предлагане е най-голямото по своя размер за последните близо десет години

09:50 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата банка в САЩ по размера на своите активи – Bank of America, успя да привлече 19,3 млрд. долара чрез продажбата на акции на Нюйоркската фондова борса. Единичната цена на акция е била 15 долара, а вторичното публично предлагане е най-голямото по своя размер от началото на 2000 г. досега, предаде Bloomberg.

През тази седмица банковият гигант съобщи, че планира да изплати 45-те млрд. долара, които дължи на американските данъкоплатци. За тази цел Bank of America е продала 1,289 млн. от така наречените еквивалентни обикновени ценни книжа, които се състоят от една депозитарна разписка върху акции и един варант.

Ръководството ще използва средствата, за да се освободи от задълженията си към щатското правителство. В замяна на отпуснатата спешна финансова помощ държавата получи право да поставя ограничения върху дейността и бонусите на мениджърите на Bank of America.

Bank of America ще похарчи 26,2 млрд. долара в брой, както и приходите от продажбата на ценни книжа, за да се изплати на държавата. През май банката продаде 1,25 млрд. обикновени акции на цена от 10,77 долара всяка и привлече 13,5 млрд. долара.

По този начин ръководството й удовлетвори изискванията на правителството банката да заздрави своята капиталова адекватност. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 11 цента до 15,76 долара за акция в края на вчерашната сесия на Нюйоркската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 04.09.22 г.
fallback