fallback

Силен интерес към IPO-тата на развиващите се пазари

През последните три месеца развитите страни значително отстъпват по брой първични предлагания и привлечени средства

11:02 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Първичните публични предлагания (IPO) на развиващите се пазари носят около 15 пъти по-висока печалба от тези в развитите страни въпреки факта, че компании от държави като Китай и Бразилия буквално „наводняват“ пазарите с повече нови емисии от когато и да било.

Листването на компании като Longfor Properties, Banco Santander и базираната в Куала Лумпур Maxis са довели до набирането на 39 млрд. долара на развиващите се пазари през последните три месеца, показват данни на Bloomberg. За същия период на пазарите на 23 развити страни са привлечени с 21,3 млрд. долара по-малко.

През последните три месеца на пазарите, попадащи в индекса на развиващите се страни MSCI Emerging Markets, са организирани общо 149 първични публични предлагания. На развитите пазари пък е имало 53 първични публични предлагания, които са набрали общо 17,7 млрд. долара.

Участниците на IPO-тата на развиващите се пазари са били възнаградени с доста добри печалби. От септември досега акциите от новите емисии са отбелязали медианен ръст от 21 на сто в първия си месец на търговия. За сравнение на развитие пазари поскъпването на емисиите е едва 1,4 на сто.

На Бразилия и Индия се падат 14 от организираните от септември досега IPO-та на развиващите се пазари. Те са донесли медианна загуба от 5,3 на сто, като девет емисии са паднали под емисионната си цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
fallback