fallback

Уникредит: 95% от институционалните инвеститори с интерес към БГ Агро

IPO-то на БГ Агро ще бъде успешно само при 10% free-float, или пласиране на 4,04 млн. акции

12:08 | 16.11.09 г.

Индикативният ценови диапазон при първичното публично предлагане на акции (IPO) на БГ Агро АД е 1,67-2,28 лв. за акция, каза на пресконференция днес Спас Видаркински от водещия мениджър на предлагането Уникредит Булбанк. Цената е на база съгласуване с институционални инвеститори. При този диапазон над 95% от познатите ви институционални инвеститори са заявили интерес”, допълни Видаркински.

Дружеството ще има 67-92 млн. лв. пазарна капитализация в индикативни ценови диапазон, като поръчки могат да се въвеждат и извън него.

Продажбите ще са на съществуващи акции, собственост на Ненко и Даниел Некови, които в момента притежават около 95% от капитала на БГ Агро АД.

Средствата от предлагането ще бъдат използвани за вятърен парк на стойност общо 130-140 млн. лв. „Другото приложение ще е да се подкрепи изкупуването на земя, тъй като смятаме, че в момента цените й са поносими поради кризата и излизането от пазара на АДСИЦ-дружества“, заяви Ненко Ненков.

При предлагането ще се търси участие от индивидуални инвеститори, което да гарантира ликвидност по позицията, сподели Спас Видаркински. Очакванията са около 60%, но не повече да бъдат в институционални дългосрочни инвеститори, и 40% в спекуланти и фондове с по-агресивна стратегия.

Методът на продажбата е букбилдинг, като предлагането ще е успешно при free-float от 10%, или 4,04 млн. акции, като при по-голям интерес ще има процентно класиране на поръчките.

Предвижда се 90 дни локъп период (ограничение за нови продажби на акции), като след локъп периода free-float-ът може да бъде увеличен до 25-30%

Оферти ще се приемат в периода 23-26 ноември, а резултатът ще бъде обявен на 27 ноември.

БГ Агро обработва 80 000 дка земя в Североизточна България (Добруджа и Лудогорието), като в следващите години планира да увеличава земята с по 20 000 дка до 160 000 дка. Според компанията те са един от 10-те най-големи арендатора у нас.

Освен с производство, дружеството развива търговия със зърнени и маслодайни култури, съхранение, транспорт, спедиция, агентиране и инвестиции в пристанищна дейност.

Компанията има складова база с капацитет 100 хил. тона.

Дъщерни дружества са БГ Агро земеделска компания ЕООД, БулПорт ЕАД и др.

Дружеството притежава модерно зърно-товарно съоръжение на пристанище Варна Изток (опериращо от 2001 г.).

В последните 3 г. дружеството е осъществило инвестиции за около 15 млн. лв., като има технически капацитет да поеме обработката на още 40 000 дка.

Компанията има около 20% дял в дистрибуцията на торове и препарати в региона на Добруджа и Лудогорието, по собствени оценки, като по този начин обслужва около 1 млн. дка, уточни Ненко Ненков.

Дружеството няма собствена земя.

От компанията виждат потенциал за увеличение на търговията си, на база изкупуване и износ на чужда продукция. „В последните години стигнахме до крайните купувачи в Европа, в резултат на приемането на България в Европейския съюз.“ Дружеството изнася и за Северна Африка и Изтока, като от 2007 г. до момента е изнесло над 1,4 млн. т продукция (пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 09.09.22 г.
fallback