fallback

Blackstone се готви да листне до осем свои компании и да продаде пет други

Ходът бележи промяна в песимистичното мнение на компанията за глобалната икономика и за финансовите пазари

12:02 | 12.10.09 г.

Инвестиционната компания Blackstone планира да листне на борсата акциите на до осем свои компании и да продаде най-малко други пет, което бележи промяна на песимистичната позиция на групата за глобалната икономика и за финансовите пазари, съобщи FT.

“Виждаме как светът отново се променя. Поне при дяловите инвестиции най-лошото е минало”, пише в писмо до инвеститорите Стив Шварцман, създател на Blackstone.

Позицията на Шварцман е важна, защото никоя друга от големите компании за изкупувания не предусети икономическата криза в толкова голяма степен като Blackstone, нито пък зае толкова меча позиция толкова рано.

Blackstone беше сред най-активните дялови инвеститори през 2005 и 2006, но стана предпазлив, след като беше начело на инвестиционната група, закупила Freescale Semiconductor през септември 2006 г.

Шварцман казва, че Blackstone е в процес на продажба на пет компании, при това на цени два пъти по-високи от тези в края на 2008 г.

Blackstone обмисля листването на акциите на осем други компании, в които е инвестирал общо над 4 млрд. долара, през следващата година и “очакваната оценка е много изгодна в сравнение с разходите ни, в някои случаи значително (по-изгодна)”.

Освен това Blackstone отново се активизира при придобиванията. От май насам тя е инвестирала близо 2 млрд. долара в три нови транзакции, включително придобиването на Busch Entertainment, собственик на увеселителни паркове в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 05.09.22 г.
fallback