fallback

Соларпро излиза на фондовата борса в близко бъдеще

Планира се Соларпро да се превърне във вертикално интегрирана компания за изграждане и опериране на системи за производство на енергия от ВЕИ

18:56 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

В близко бъдеще, когато пазарните условия позволят, планираме „Соларпро” да се търгува самостоятелно на Българската фондова борса”, съобщи днес Иво Прокопиев, председател на УС на „Алфа финанс холдинг”, съобщиха от компанията.

Днес беше официално открит заводът за фотоволтаични панели на „Соларпро" АД Силистра. До момента в проекта са инвестирани над 20 млн. евро. По думите на Прокопиев слънчевите централи в процес на изграждане изцяло запълват сегашния капацитет на завода за следващите четири години.

Основен акционер в „Соларпро” е „Каолин” АД, част от „Алфа финанс холдинг” АД. В края на март бяха произведени първите панели от първата производствена линия на завода. В края на август беше пуснат в експлоатация и първият етап на фотоволтаичната електроцентрала в с. Янково, Шуменско, която ще е с обща номинална мощност 2404 kWp. Предвижда се около "Соларпро" да се създаде регионален клъстър за технологии и производство на чиста енергия.

Визията на основния акционер е „Соларпро” да се превърне във вертикално интегрирана компания за изграждане и опериране на системи за производство на енергия от слънцето и други възобновяеми енергийни източници. Чрез няколко дъщерни дружества „Соларпро” планира да изгради серия от соларни паркове в България и съседните страни, като предвижда тяхната обща инсталирана мощност до края на 2012 г. да надхвърли 100 МW. За същия период се планира производственият капацитет на панели да достигне между 100 и 150 МW годишно, в т.ч. и чрез внедряване на панели, произвеждани по други технологии.

„Соларпро” изгражда основната част от слънчевите централи върху замърсена земя, която не е годна за земеделие, както и ще експериментира с отглеждане на земеделски култури под соларните панели, съобщават от фирмата. Целта на компанията е над 80% от влаганите елементи и материали в изграждането на слънчевите централи да бъдат произведени в България.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
fallback